Blåbärscurd, kardemummacrumble, färska bär och limegrädde.

Bild efterrätt

Introduktion:

Ingredienser till 10 port.Kardemummacrumble0,75 dl havregryn0,75 dl vetemjöl0,25 dl strösocker 1 tsk bakpulver2 tsk vaniljsocker60 gr smör i små kuber2 tsk kardemummakärnor1 ark bakplåtspapperBlåbärscurdca 225 gr frysta blåbär (ej amerikanska)1 st normalstor citron (skal + juice)2 äggulor1 helt ägg2 dl strösocker75 gr smör i små kuberBärca 30 färska hallonca 70 färska blåbär1,5 dl vispgräddeRivet skal

Receptinfo:

Marmitträff:

Kategori:

Tagg:

Recept av:

RECEPT

Ingredienser till 10 port.

Kardemummacrumble

0,75 dl havregryn
0,75 dl vetemjöl
0,25 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
60 gr smör i små kuber
2 tsk kardemummakärnor
1 ark bakplåtspapper

Blåbärscurd
ca 225 gr frysta blåbär (ej amerikanska)
1 st normalstor citron (skal + juice)
2 äggulor
1 helt ägg
2 dl strösocker
75 gr smör i små kuber

Bär
ca 30 färska hallon
ca 70 färska blåbär
1,5 dl vispgrädde
Rivet skal av 3 lime
20 blad citronmeliss
1 spritspåse


Gör så här:
1: Kardemummacrumble:
Mortla kardemummakärnorna och lägg tillsammans med resterande ingredienser i en skål.
Arbeta med fingertopparna samman mjölblandningen och smöret till smulor.
Fördela smuldegen jämt på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader, ca 12 min, rör om efter halva tiden. Kolla färgen hela tiden så att det inte blir bränt, det skall vara gyllenbrunt när det är färdigt. 

2: Blåbärscurd:
Koka upp blåbären på medelvärme och låt puttra i några minuter, mosa ner bären genom en finmaskig sil i en bunke så att du får bort alla skal.
Tvätta citronerna. Riv skalet fint och pressa ut juicen.
Rör ihop äggulor, ägg, och socker med en visp för hand i en skål. Sätt skålen i en kastrull med knappt sjudande vatten och tillsätt citronskal och juice. Rör om tills krämen tjocknat, ca 15 minuter. Skär smöret i små kuber, klicka i dem under omröring tills det smält. Låt svalna i kyl.

3: Grädde:
Tvätta limen och riv skalet fint. Vispa grädden ganska hårt, rör i limeskalet och lägg i en spritspåse.

4: Servering:
Se till att ha rumstempererade bär, då smakar dom som bäst.
Lägg blåbärscurden i botten på en avlång tallrik. Strö över rikligt med kardemummacrumblen. Varva hallon och blåbär runt om.  Spritsa en rejäl klick grädde i mitten och dekorera med citronmelissen.
Servera drycken kyld till. 

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar