Introduktion:
Värd: Alexander EklindKrämig kantarellsoppa, smördegsstänger med västerbottenost samt grönkålschipsPersoner: 4 personerIngredienser:Soppa:300g kantareller, rensade och grovt hackade2 schalottenlökar, grovhackade0,5 klyfta vitlök1 citron. Rivet skal och saft4 dl kycklingbuljong3,5 dl vispgrädde1,5 dl standardmjölksaltrapsolja till stekningSmördegsstänger: (till ca 12 st)500g Smördeg3 dl västerbottenost1 vispat äggGrönkålschips:100g grönkålolivoljasaltGör så här:SoppaFräs kantarellerna i en panna med lite olja. Stek tills all
Receptinfo:
RECEPT
Värd: Alexander Eklind
Krämig kantarellsoppa, smördegsstänger med västerbottenost samt grönkålschips
Personer: 4 personer
Ingredienser:
Soppa:
300g kantareller, rensade och grovt hackade
2 schalottenlökar, grovhackade
0,5 klyfta vitlök
1 citron. Rivet skal och saft
4 dl kycklingbuljong
3,5 dl vispgrädde
1,5 dl standardmjölk
salt
rapsolja till stekning
Smördegsstänger: (till ca 12 st)
500g Smördeg
3 dl västerbottenost
1 vispat ägg
Grönkålschips:
100g grönkål
olivolja
salt
Gör så här:
Soppa
Fräs kantarellerna i en panna med lite olja. Stek tills all vätska försvunnit från kantarellerna och de fått fin färg. Tillsätt lök, vitlök och citronskal i kastrullen och fräs några minuter. Häll i buljongen och reducera till hälften. Häll i grädde och mjölk och koka ytterligare 10 minuter så soppan går ihop. Mixa soppan hastigt med stavmixer så att det blir lite bitar av kantareller kvar i soppan, smaka av med salt och citronsaft.
Smördegsstänger
Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram smördegen och lägg på rivna västerbottensosten. Försök trycka ner osten så gott det går i smördegen. Lägg över ett nytt lager smördeg och kavla den platt. Skär smördegen i längder och börja snurra dem. Pensla på ägg och toppa med osten som ramlat ur. Sätt in i ugnen i 15 minuter.
Grönkålschips
Sätt ugnen på 210 grader. Ta bort stammen från grönkålen, riv bladen i mindre bitar och massera med olja och salt. Lägg det på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen ca 10 min tills kålen blivit krispig. Rör om då och då.
Servering
Häll upp soppan i en djup tallrik, toppa med lite grönkålschipps och servera med en oststäng.

