Recension april månads Marmitmeny
Denna vårkväll i april när Marmiternas månadsmöte skall gå av stapeln omfamnar solen Parapeten. Den underbara utsikten över ett lugnt Öresund med Danmark i bakgrunden är och förblir en kuliss i ett varierande skådespel. Kvällens värd Pelle har med sina ”Sidekicks” Lasse och Tina komponerat en vårlig symfoni i tre akter och de facto så är nu åtminstone marmitvåren insjungen. Inledningen på psalmen den blomstertid nu kommer… deklamerades av en medlem i sin bedömning av måltiden där han menade att menyn symboliserade våren på en tallrik. Ett vårtema till 100% sa en annan bedömare.
Förrätt: Laxbomb
Den kalla rätten Laxbomb kanske inte upplevdes som avancerad vid recept läsningen men här fanns moment så att sju kockar hade full sysselsättning. Denna skapelse byggde på en fantastisk råvara nämligen Nobel lax som verkligen smälte i gommen. I silikonkupoler fylldes laxen med en ost/ört kräm och bottnades med avokado och smörstekt bröd. Det viktiga momentet ”plating” framhävdes i positiv anda med orden, har tid – tar tid, alltså ger vi tiden till detta så vinner rätten i presentation”. Valet av dryck till förrätten berömdes.
Dryck: Leitz Magic Mountain, Riesling.
Alkoholfritt: Leitz Eins Zwei Zero, Riesling
Huvudrätt: Halstrad hälleflundra med skirat smör, ärtpuré, pepparrot & delikatess potatis.
Det råder fiskeförbud av bland annat Hälleflundra under perioden december tom mitten av april så om man kan köpa denna fisk är det bonus. Det kallas nämligen bonusfisk eftersom yrkesfiskarna får landa små mängder som fastnat i trål för de får ej slängas tillbaka i havet. Pelle hade haft turen att kunna beställa just Hälleflundra till ett rejält tilltaget kilopris. Så ”må f-n ta er om ni misslyckas med fisken” (fritt översatt från kvällens värd).
Även här var det många kockar och som fisktraktörer var det några speciellt utvalda. Denna rätt var traditionell och klassisk som vackert presenterades med sparris, ärtpuré och skirat smör. Legymerna fick mycket beröm men framför allt stod ju fisken i centrum. Att lyckas försteka och därefter baka den i ugn med precision till haute cuisine är ett mästerverk. Med tanke på prisökningar etcetera så var kanske budgeten anledningen till att herrarna efterlyste mer skirat smör.
Så till dagens lektion, tänk på att vi har fantastiska ugnar och i detta fall hade såväl potatis som sparris fått gå i ånga i ugnen. Nåväl lite andra tricks fanns förstås med denna tillagning men som ett gourmetgäng har vi en del att lära oss. Drycken fick som sig bör olika omdömen men slutintrycket var att vinet upplevdes som ett bra val.
Dryck: Family Becker, Pinot noir
Alkoholfritt: The flourishing, Shiraz
Dessert: Rabarber med vaniljgrädde och kaksmulor
En lagom stor portion där vårens första rabarber stod i centrum avslutade vår middag. Även här var presentationen vacker med kompotten serverad i dessertglas som placerats på tallrik med tårtpapper. Denna enkla åtgärd förhöjer kvaliteten. Rätten bedömdes av några som lite söt men som avslutning på en vårmeny framträdde syror från såväl hyvlad rabarb och dekorationen Oxalis. Av dryckerna bedömdes framför allt det alkoholfria alternativet som en höjdare till denna dessert.
Dryck: Château Dereszla Tokaji
Alkoholfritt: Sparkling rabarber
Vi tackar värden för en välkomponerad meny och för att vi redan nu får fira vårens ankomst.
För Marmiterna Carl-Olof Wramby
Trevligt sammanfattat som alltid Carl-Olof!