Recension december månads marmit meny
Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma. Alla sova i enslig gård djupt under midnattstimma. Månen vandrar sin tysta ban, snön lyser vit på fur och gran, snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.
Så deklameras på många julkalas i vårt land. Marmitsällskapet årsavslutning äger rum i december och då undrar vi förstås om det är ett jultema som bjuds. Nej, nu tar tomtefar oss med storm och med hjälp av nissen ”Peter Spillevinken” skall vi ut på en resa österut och möta det asiatiska köket. En nydaning som inleds redan vid kvällens presentation. Lasse med sin stora erfarenhet från krogbranschen är ju marmiten som vågar ta ut svängarna/svingarna och till och med göra en och annan bredsladd.
Vi skall själva shoppa loss i varuhuset, handla, samsas/samarbeta och dela råvarorna mellan lagen. I denna asiatiska butik behöver detta celebra sällskap en guidning för den uppsjö av kryddor och tillbehör som presenteras kräver säkerligen en lektion för att öka vår kunskap. Kanske ett förslag till aktivitet för oss.
Vår ordförande tog i sitt välkomstanförande upp hålltiderna i köket. Förutom ändamålet att verka för större förståelse för och förbättrade kunskaper i gastronomin är vi ett socialt sällskap som skall ha möjlighet att efter intagen måltid ge oss tid att i lugn och ro smälta maten och framför allt umgås. Denna kväll var köksdisciplinen ypperlig och kökscheferna/ettorna styrde sina lag med hjälp från ”nissen”.
Förrätten Sashimilax och pilgrimsmussla en japansk förrätt som ”pimpats” med brödcrunch, dekorativa rädisor, fänkål och en Ponzu-emulsion toppades med laxrom. En bildskön skapelse där precisionen var minutiös vid monteringen. Denna entré bedömdes som magnifik med mycket välsmakande och harmonierande detaljer. Som dryck till detta serverades Gran Vinum Albariño samt Rickard Juhlins alkoholfria mousserande vin. Välsmakande och passande drycker enligt sällskapets utsago.
Koreansk bbq med Entrecote Gangnam style som huvudrätt förflyttar oss raskt till Sydkorea och Söul. Jag vet inte om det var Lasses upptåg med blinkande ljusslingor, vinkande katter och annat asiatiskinspirerat pynt på borden som startade oroligheterna i landet den kvällen men för oss var det en annorlunda och häftig dukning. Kan meddela att det nu verkar lugnare i Söul. Gagnam-gu är för övrigt en central stadsdel i Söul fick jag lära mig vid bordet. Andra vill givetvis dansa till denna utsökta och kryddstarka rätt. I detta recept blandas det friskt av de asiatiska smakerna vilket leder oss fram till en marinerad Entrecote serverad med sesamsås, grönkål och marinerade böngroddar. Denna koreanska rätt serveras i ett salladsblad och kan med fördel ätas med händerna. Dock nyttjade de flesta sina bestick. Omdömena var goda men det fanns synpunkter på rättens hetta. Denna fråga är ju en vattendelare.
Vinet som serverades var en Bonterra Zinfandel som fick gott betyg till de asiatiska heta smakerna. Någon marmit lade fram förslaget att servera öl som alternativ. Alkoholfritt vin Cantina Zaccagnini Rosso.
Dessert.
Givetvis skall en asiatisk måltid avslutas med kyla för att dämpa tidigare hetta. Nu serveras vi Matchaglass ett härligt grönt ägg med smak av det japanska matchapulvret som används till te. Pepparkokta päron och en soja karamellsås med sötma förgyller smakerna och som kronan på verket kommer crunch av rostad vit choklad. Till detta bjöds det kaffe och hör och häpna den gamla klassikern Pisang Ambon. Jag väljer att inte skriva kommentarerna om denna gröna likör med banansmak. Men varför denna dryck till asientema, jo för Pisang är indonesisk ordet för banan och Ambon en ö den indonesiska övärlden.
Tack Lasse med spillevink kompis som tog oss med på en asientur. Det var även kul att Lasse lockat hit kungen av Småland till grytorna denna kväll.
God jul och gott nytt år. Vi ses 25-01-13.
För Marmiterna Carl-Olof
PS
Glöm inte hur dessertbesticken skall placeras när ni dukar era Jul/nyårsbord.
DS
Det är minst lika trevligt att läsa dessa kommentarer som att vara med på middagen. Nu får man ju en mycket innehållsrik beskrivning av den utsökta middag man varit med om att tillaga och avnjuta. Redigt gott!
Peter K
Fantastiskt välskrivet Carl-Olof, supertrevligt att läsa!
/Daniel