Introduktion:
Värd: Lars Böcker Matchaglass Nashipäron med timutpeppar, sojakaramell och rostad vit choklad 4 portioner Ingredienser 500 g vaniljglass 2 msk matchapulver (grönt tepulver) 50 g vit choklad 1 msk svarta seasamfrön Nashipäron 1 stort nashipäron 1 dl strösocker 1 dl vatten 1 tsk timutpeppar (eller hel sichuanpeppar) Sojakaramellsås 1,5 dl strösocker 50 g smör i
Receptinfo:
RECEPT
Värd: Lars Böcker
Matchaglass
Nashipäron med timutpeppar,
sojakaramell och rostad vit choklad
4 portioner
Ingredienser
500 g vaniljglass
2 msk matchapulver (grönt tepulver)
50 g vit choklad
1 msk svarta seasamfrön
Nashipäron
1 stort nashipäron
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 tsk timutpeppar (eller hel sichuanpeppar)
Sojakaramellsås
1,5 dl strösocker
50 g smör i tärningar
3/4 dl vispgrädde
2 tsk japansk soja
Garnering
Myntablad
Matchaglass
Nashipäron med timutpeppar,
sojakaramell och rostad vit choklad
Gör så här:
Låt glassen bli lite mjuk. Rör ihop glassen med matchapulvret och
ställ tillbaka i frysen. Ta fram glassen ca 10 min före servering.
Nashipäron
Skala, kärna ur och skär päronet i små tärningar. Koka upp socker,
vatten och pepparkorn. Låt sjuda ca 5 min. Lägg pärontärningarna i
sockerlagen. Låt koka upp, ta kastrullen från plattan. Häll päron
tärningarna och lag i en bunke och kyl ner ordentligt.
Sätt ugnen på 175° varmluft. Hacka chokladen och lägg den på en
plåt med bakplåtspapper. Strö över sesamfrön och rosta mitt i ugnen
ca 8 min tills chokladen är lite brynt och gyllene. Ta ut, rör om och
låt kallna. Krossa chokladen till smulor.
Sås
Smält sockret tills det blir bärnstensfärgat och klumpfritt. Ta kastrullen
från plattan och vispa i smöret. Rör försiktigt så att det inte skvätter.
Tillsätt grädde och soja och koka ihop till en simmig sås. Låt kallna.
Gör ägg av matchaglassen. Lägg upp på tallrikar. Häll över lite soja
karamellsås. Strö över sachipäron och rostad choklad. Garnera med
mynta. Klart för servering!
Dryck: Pisang Ambon, Indonesien (Holland)