Introduktion:
Värd: Fredrik Petersén Jordgubbstiramisù med marsalavin och basilika 6 portioner 1 liter jordgubbar 2 dl marsalavin 15-20 blad basilika samt ytterligare några blad för dekoration Finrivet skal från 1 apelsin 18 savoirdkex, tre per portion 3 ägg 1 dl + 2 msk socker 125 g mascarponeost Lägg undan några jordgubbar för dekoration, hur många beror
Receptinfo:
RECEPT
Värd: Fredrik Petersén
Jordgubbstiramisù med marsalavin och basilika
6 portioner
1 liter jordgubbar
2 dl marsalavin
15-20 blad basilika samt ytterligare några blad för dekoration
Finrivet skal från 1 apelsin
18 savoirdkex, tre per portion
3 ägg
1 dl + 2 msk socker
125 g mascarponeost
- Lägg undan några jordgubbar för dekoration, hur många beror på storlek. Skär resten av jordgubbarna i små bitar och lägg i en bunke. Strö 2 matskedar socker, det finrivna apelsinskalet och finhackad basilika över jordgubbarna, häll på marsalavinet och rör om försiktigt. För alkoholfritt alternativ används saften av apelsin i stället för marsalavinet.
Låt vila under plastfolie i kylen ca 30 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna till hårt skum med en halv deciliter socker. Vänd bunken över huvudet och testa 😊.
- Vispa äggulorna med den andra halva decilitern socker tills det blir ljusgult. Klicka ner mascarponeosten lite i taget och rör försiktigt om till en klumpfri smet. Vänd ner blandningen försiktigt i äggviteskummet, rör varsamt med slickepott tills allt har blandat sig.
- Sila marsalavinslagen från jordgubbarna i en form och doppa kexen i tre sekunder på vardera sidan i lagen.
- Ta fram sex små skålar eller dricksglas. Bryt kexen i mindre bitar, lägg hälften lite slarvigt i botten. Lägg hälften av de marinerade jordgubbarna ovanpå kexen och täck dem med mascarponekräm. Upprepa en gång.
- Låt vila i kylen i minst 1 timme. Servera med skivad jordgubbe, strimlad basilika och några apelsinstrimlor från ciseleringsjärn på toppen.