Introduktion:
Värd: Petter Svensson 2 varianter av äpplen Äppelcheesecake 12 personer. Botten; 200 g digestivekex. 75 g smör, 1 tsk socker. Ugn 175 gr. Mixa kex i beredare till fint mjö|. Smält smöret och mixa ned i mjölet tillsammans med socker. Tryck ut blandningen tunt i smorda portionsformar. Grädda i ugn tills ljusbrun, ca 15 min.
Receptinfo:
RECEPT
Värd: Petter Svensson
2 varianter av äpplen
Äppelcheesecake
12 personer.
Botten; 200 g digestivekex. 75 g smör, 1 tsk socker.
Ugn 175 gr. Mixa kex i beredare till fint mjö|. Smält smöret och mixa ned i
mjölet tillsammans med socker. Tryck ut blandningen tunt i smorda
portionsformar. Grädda i ugn tills ljusbrun, ca 15 min. Låt kallna.
Fyllning; 500 g äpple. 1/2 dl socker.2 msk smör. l tsk kanel. 3 dl creme
fraiche. 3 dl philadelfiaost. 1 dl socker. Rivet skal och saften av 1 lime.
Skala och skär äpplen i tärningar och blanda med kanel. Smält smör och
socker i en stekpanna och blanda ned tärningarna. Stek tills äpplen börjar
mjukna. Ställ åt sidan och låt svalna. Rör samman övriga ingredienser till
fyllningen. Blanda ned äppeltärningarna.
Äppelmos; 4 äpplen . 2 dl socker. Saften frän 1/2 pressad citron.
Skala och tag ur kärnhuset. Riv eller hacka äpplen i småbitar och pressa
över citronsaften. Koka upp under lock och tillsätt därefter socker. Koka
10 min. Mixa till slät mos. Låt svalna.
Till garnering stekta valnötter (valnötter hastigt stekta i smör och lite
socker).
Servering; Använd portionsformarna. Lägg ett rejält lager fyllning på
bottnarna. Fyll på med ett lager äppelmos. Toppa med valnötter.
Äppelkompott
8 personer
.
1 1/2 dl vatten.
2 dl socker.
1/2 dl Calvados.
5 äpplen.
Citronmeliss till garnering.
Skala och kärna ur äpplen. Tärna äpplena. Koka upp skal och kärnhus
med vatten och socker, låt koka ca 5 min. Sila av, blanda med Calvados
och de tärnade äpplena. Låt svalna i kylen.
Vaniljsås
8 personer
l vaniljstång.
2 dl tjockmjölk.
3 äggulor.
1/2 dl socker.
Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Lägg i kastrull och koka upp
med mjölken. tåt vila ca 10 min. Ta boft vaniljstången. Vispa äggulor och
sockret luftigt och häll blandningen i den varma mjölken under omrörning.
Värm försiktigt, rör, tills såsen börjar tjockna. Sila såsen och kyl den
snabbt.
Servering; Ta fram äpplena inför uppläggning, häll av vätska. Varva äpple
och vaniljsås i vackra glas och tåt stå kallt i avvaktan på servering.
Garnera med citronmeliss.