Introduktion:
Värd: Ronny Holm DESSERT: Cheesecake med päronkompott Cheesecake, recept för 6 personer 400g färskost 1 1/2dl vispgrädde 40% 1/2dl florsocker 1msk citronzest 15st digestive kex 1kruka citronmeliss Ca 40g pistagenötter Gör så här: Vispa ihop färskost och vispgrädde fluffigt. Rör försiktigt i florsocker och citronzest. Ställ kylt och plocka ut
Receptinfo:
RECEPT
Värd: Ronny Holm
DESSERT: Cheesecake med päronkompott
Cheesecake, recept för 6 personer
400g färskost
1 1/2dl vispgrädde 40%
1/2dl florsocker
1msk citronzest
15st digestive kex
1kruka citronmeliss
Ca 40g pistagenötter
Gör så här:
Vispa ihop färskost och vispgrädde fluffigt.
Rör försiktigt i florsocker och citronzest.
Ställ kylt och plocka ut ca 30min före servering.
Smula kexen grovt.
Hacka pistagenötterna grovt och rosta sedan i torr panna.
Päronkompott, recept för 6 personer
2 päron (typ Conference)
1 citron
1 1/2dl vatten
2 kanelstång
3/4dl råsocker
1st stjärnanis
Gör så här:
Skala och kärna ur päronen. Skär små tärningar, ca 10mm.
Lägg i en kastrull, tillsätt vatten, stjärnanis och kanelstång och låt sedan koka upp. Riv zest och pressa saften från citronen och ha i kastrullen. Ha sedan i rörsocker och låt puttra på svag/medelvärme i ca 20min. Ställ åt sidan och låt svalna. Håll kylt och plocka ut ca 30min före servering.
Kolasås, recept för 6 personer
2msk smör
2msk honung
2msk vispgrädde
Flingsalt
Gör så här:
Smält smör på svag värme. Tillsätt honung och låt småputtra 5-10min.
Ha i en nypa flingsalt och sedan i med grädden.’
Låt småputtra på svag värme i ytterligare 5-10min. Rör om kontinuerligt.
Ställ åt sidan och låt svalna. Låt eventuellt stå i vattenbad för att undvika att det stelnar helt.
Servering:
Bottna små glas med kex smulet. Spritsa sedan ett lager färskostblandning och ett lager päronkompott. Upprepa en gång till för två lager av allt.
Toppa sedan med nöthacket, ringla över kolasås och avsluta med citronmeliss.