Introduktion:
Värd: Walle Holmberg Aprikostartalett med aprikos sås och vaniljglass Recept 5 pers 2 smördegsplattor 12 konserverade aprikoser på burk 1 dl röd vinbärsgelé 6 dl vaniljglass Fyllning 150 gr mandelmassa 75 gr smör 2 ägg l tsk vetemjöl 1 tsk socker 1/2 dl vispgrädde Aprikos sås 10 konserverade aprikoser i burk 2 msk citronsaft 2
Receptinfo:
RECEPT
Värd: Walle Holmberg
Aprikostartalett med aprikos sås och vaniljglass
Recept 5 pers
2 smördegsplattor
12 konserverade aprikoser på burk
1 dl röd vinbärsgelé
6 dl vaniljglass
Fyllning
150 gr mandelmassa
75 gr smör
2 ägg
l tsk vetemjöl
1 tsk socker
1/2 dl vispgrädde
Aprikos sås
10 konserverade aprikoser i burk
2 msk citronsaft
2 msk socker
Vaniljglass
4 äggulor
4 äggvitor
2-3 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
2 dl floursocker
Tillagning tartaletten
1. Tina smördegen, mjöla underlaget och kavla ut dem till dubbla
storleken. Sätt ugnen på 200 gr.
Dela smördegen i 6 bitar och klä 6 ugnsfasta formar med degen.
Skär bort överflödig deg
2. Gör fyllningen. Vispa socker och smöret vitt och poröst.
Riv mandelmassan. Tillsätt äggen, mjölet, mandelmassan och grädden. Fyll
formarna till 3/4 med mandelmasse smeten.
3. Grädda tartaletten ca 20-25 min mitt i ugnen. Låt svalna.
Aprikos såsen
1. Mixa aprikoserna (10 st) med citronsaften och socker till en fin
puré. Späd ev med lite aprikos spad om det behövs.
2. Värm röda vinbärsgelén.
Vaniljglassen
l. Dela äggen och separera gulor/vitor
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum
3. Vispa äggulorna och florsockret pösigt
4. Vispa grädden och vaniljsockret tjockftytande.
5. Blanda grädden /vaniljsockret med äggulor/florsockret. Vänd sedan
försiktigt ner de vispade äggvitorna. Häll blandningen i en 2 liters
frysform o ställ in i frysen.
Servering
Skiva aprikoserna(12 st) och fyll dem i tartaletten. Ringla den röda
vinbärsgelén över. Ringla aprikos såsen runt tartaletten samt
servera med en kula vanilj glass.