Recension maj månads Marmitmeny
När Marmiternas vårtermin närmar sig sitt slut ser vi alla fram emot dammiddagen. Det är då som de kreativa kockarna skall visa upp delar av den gastronomiska konsten som producerats under våra trivsamma måndagskvällar.
Vår ordförande tar i sitt välkomstanförande upp arbets- och uppgiftsfördelningen vid juni månads galakväll. Nog om detta och över till att skriva om kvällens övningar som sker under ledning av Bo Jönsson som gör sin värd debut. Spänningen är alltid stor när någon av våra medlemmar gör sin första middag. Oftast blir det ju väldigt lyckat för 2024 års vinnare var ju alla ”rookies” och för att citera en medlem så utmanar ”rookiesarna” oss andra
Förrätt: Halstrade pilgrimsmusslor med brynt Sandefjordsås, Yuzu syrad gurka och jordärtskockschips.
Momenten i förrätten var många men kanske inte så komplicerade. Det som i omdömena tas fram är såsen som tillagades som sig bör: smaka, tillsätt. smaka etcetera. Finessen i många såser är ju grädde och smör och här hördes viskas om någon dl. försvunnen grädde. Hade den möjligen halkat ner i såsen. Diskuteras kan även om smöret borde vara mer brynt för att framhäva smaken men här följdes receptets text: gyllengult.
Diskussionen om förrätten kom att handla om mängden musslor, enligt expertisen skall det serveras ojämnt antal. Vidare efterlystes en syrligare yuzugurka men här hade värden i inledningen varnat för risken med hög syrlighet. Det är ju detta som är gastronomi, möjligheten till att utvärdera och tycka till om rätterna.
Dryck: Gérard Bertrand Picpoul de Pinet ,Languedoc 2023
Non Alcoholic Blanc de Blancs, Richard Juhlin
Huvudrätt: Majskycklingbröst med rosévinsrisotto, ört olja, citronmarinerademorötter, friterade rotselleritärningar och jordgubbssmör.
Huvudingrediensen majskyckling är som namnet säger uppfödd på majs vilket ger ett något gulaktigare och sötare kött. Rätten totalt innehåller en massa nyheter för många och här vill jag lyfta fram rosevinsrisotton. Jag tror att vi även här får en högre sötma än med vitt vin som bas. Går vi vidare med den friterade rotsellerin så har ju även den sötma och som kronan på verket ett sött jordgubbssmör. Här har värden skapat många nyheter. Nåja sötman måste ju balanseras vilket sker med citrus marinerade morötter. Det stora diskussionsämnet såväl under tillagning som vid utvärdering var givetvis skinnet på ”kyllingen”. I vårt fall blev resultatet med skinn och det prisades eftersom det minskar torrheten. Det noterades vid bordet att möjligen hade rätten gått för lite länge i ugnen. Dock gav skinnet en krispighet.
Dryck: Zweigelt Eleganz, Lenz Moser, Österrike
The Flourishing, Shiraz Alcohol Free, Australien/Belgien
Dessert: Zabaglione freddo med färska bär och knäckiga flarn.
Denna dessert innehöll Marsalavin som inte upphettats och då finns alkoholen kvar. Eftersom undertecknad inte använder alkohol vill jag rikta ett tack till värden/värdar som skapar alternativ till alkohol som smaksättare. I detta fall var kombinationen Zabaligone med apelsinjuice vilket fungerade utmärkt.
I dessert-köket spred sig paniken emedan flarnen bakats på bakplåtspapper där de fastnat. Resultatet blev gör om gör rätt och de erfarna kockarna i gruppen uppmanade oss att vid bakning använda silikonmattor.
Desserten var god men dessvärre hade den färska frukten drunknat eftersom krämen blivit för lös. Här saknade man den försvunna grädden.
Dryck: Rivesaltes Ambré, Gérard Bertrand
Bratten Quercus Paradis, Sverige
Kvällens värd hyllades för sitt dryckesval. Omdömena var:” vin oerhört bra, tonvikt vid goda viner, nytänkande på vinsidan”. Även de alkoholfria alternativen var väl passande.
Kvällens lärdom: 1. Jordgubbstoppar, spritsa ut på smörpapper och sätt i kyl tills plateing
2. Använd silikonmatta vid bakning så fastnar ej bakverken.
För Marmiterna Carl-Olof Wramby
Lämna en kommentar