Introduktion:
Skriv en kort inledning/introduktion till ditt recept, kanske är det ett av dina favoritrecept, eller kopplad till en händelse som du upplevde 10 år sedan?
Receptinfo:
RECEPT
Personer: 6
Ingredienser:
Fikonen
6 färska fikon
3 dl socker
2 dl vatten + 2 dl vatten
24 hela kaffebönor
4 cl mörk rom
Gör så här:
1. Klipp bort den hårda kvisten på fikonet och skölja fikonet i vatten.
2. Koka socker och 2 dl vatten till en ljus karamell. Rör inte under kokningen.
3. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt 2 dl vatten och sätt tillbaka kastrullen
och koka ytterligare några minuter.
4. Lägga i kaffebönor och fikon och låt sjuda 6-8 minuter.
5. Häll på romen och låt fikonen svalna i lagen.
Ingredienser: Lakritsbrylén
1/2 vaniljstång
4 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
6 äggulor
1,5 msk lakritspulver
3 msk råsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
2. Koka upp vaniljstång, vaniljfrön med grädde och mjölk och låt koka i 10 minuter
för att sedan dra minst 10 minuter. Ta därefter bort vaniljstången.
3. Rör ihop äggulorna med sockret och blanda med gräddmjölken. Tillsätt
lakritspulvret och rör ut.
4. Fördela smeten i portionsformar och ställ dem i en ugnsform och häll på varmt
vatten i ugnsformen.
5. Ställ formen i ugnen och grädda i vattenbadet tills de blivit lagom fasta i
konsistensen ca 45 min.
6. Precis innan servering strö på råsocker och bränn av med brännare så att sockret
karamelliserad sig och får fin färg. Alternativt i 250° ugn på grill.
Ingredienser: Kolasås med lakrits
1 dl grädde
1 dl av fikonlagen
1 dl ljus sirap
3 tsk lakritspulver
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och koka ihop under vispning i en tjockbottnad kastrull på
medelvärme. Koka ihop till lämplig konsistens eller tills ca 2 dl återstår.
OBS! Kolasåsen räcker till minst 12 personer.
Servering:
Bränn av brylén och ställ på lämplig tallrik, rippla lite kolasträngar eller droppar på
tallriken. Dela fikonen och lägg upp halvorna (alternativt kvartar beroende på
fikonens storlek) snyggt vid sidan av brylén och droppa lite av koklagen över fikonen.