Introduktion:
Ingredienser:För 4 personer4 palsternackor4 msk socker4 msk smör1 limeDryck:Ruffino, Vinsanto Serelle (Nr 8119, 189 kr)Maglehem n:o 4, Äppelmust (Nr 11575, 55 kr)Krokant1 dl socker1,5 dl hasselnötter, hackadeGlass (till 6 personer)4 äggulor1,5 dl strösocker2,5 dl mjölk2,5 dl grädde1 st vaniljstång Gör så här:KrokantSmält sockret till gyllene kola i en liten stekpanna. Ta pannan från värmen och rör
Receptinfo:
RECEPT
Ingredienser:
För 4 personer
4 palsternackor
4 msk socker
4 msk smör
1 lime
Dryck:
Ruffino, Vinsanto Serelle (Nr 8119, 189 kr)
Maglehem n:o 4, Äppelmust (Nr 11575, 55 kr)
Krokant
1 dl socker
1,5 dl hasselnötter, hackade
Glass (till 6 personer)
4 äggulor
1,5 dl strösocker
2,5 dl mjölk
2,5 dl grädde
1 st vaniljstång
Gör så här:
Krokant
Smält sockret till gyllene kola i en liten stekpanna. Ta pannan från värmen och rör genast ner nötterna. När alla nötter är täckta av kola, häll över dem i en bakplåt med bakplåtspapper. Försök att dra isär nötterna lite med två gafflar så att inte allt hamnar i en stor klump. Låt krokanten svalna helt innan du hackar den med en grov kniv.
Palsternacka
Skala och skär palsternackorna i mitten på längden. Koka palsternackorna mjuka i vatten och låt dem rinna av på hushållspapper. Riv limeskalet i tunna strimlor. Smält sockret till ljus kola i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt smör och palsternacka. Stek palsternacksbitarna gyllene i kolan. Pressa över limesaften och låt koka tills en tjock kolasås har bildats i pannan.
Glass
Vispa äggulor och socker pösigt. Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljkornen. Blanda mjölk, grädde, vaniljstång + frön och äggvisp i en tjockbottnad kastrull och värm upp till 85 grader under omrörning. Blandningen ska börja tjockna lite. Plocka upp vaniljstången och häll upp glassmeten i en bunke och låt kyla ned i ett kallt vattenbad. Kör glassmeten i glassmaskin tills den är riktigt kall och krämig. Fördela i en frystålig skål och ställ i frysen tills det är dags att servera.
Servering
Lägg upp palsternackorna, glass och toppa sedan med kolasås, krokant, riven lime och lite flingsalt.