Introduktion:
Värd: Pelle Berg Äppelrosor 6 personer 1 smördegsrulle 3 äpplen, gärna med rött skal (fasta) saft från 7 1/2 citron 3-4 msk aprikosmarmelad 1 msk kanel 1 msk finstött kardemumma riven mandelmassa 1/2 dl hackade hasselnötter florsocker, att pudra över innan servering 6 st stora amerikanska muffinsformar (funkar fint även i en sk muffinsplåt) smör
Receptinfo:
RECEPT
Värd: Pelle Berg
Äppelrosor
6 personer
1 smördegsrulle
3 äpplen, gärna med rött skal (fasta)
saft från 7 1/2 citron
3-4 msk aprikosmarmelad
1 msk kanel
1 msk finstött kardemumma
riven mandelmassa
1/2 dl hackade hasselnötter
florsocker, att pudra över innan servering
6 st stora amerikanska muffinsformar (funkar fint även i en sk muffinsplåt)
smör till formarna
Sätt ugnen på 175 grader (vanlig ugn)
Smörj formarna/muffinsplåten med smör
Dela äpplena och ta bort kärnhuset, skiva tunna skivor på mandolin.
Lägg ut skivorna på ett fat och droppa citronsaften över (för att äpplena inte ska bli bruna).
Sätt in i mikrovågsugnen på full effekt i 3o sekunder. Känn så att äpplena är lite mjuka och
följsamma men att dem inte går sönder.
Rulla ut smördegen, skär den i 6 längder ca 4 cm breda och zo cm långa. Kavla ut till 5 cm bredd.
Bred ut ett tunt lager aprikosmarmelad på varje remsa och lägg äpplena om lott uppe längs ena
kanten. Äpplets skalkant ska vara en bit över smördegskanten.
Pudra över kanel och kardemumma, riv därefter över mandelmassa och strö över lite hackade
hasselnötter (allt efter smak).
Vik över resterande smördeg och rulla ihop som en kanelbulle. Nu ska det likna en fin ros!
Sätt ner varje snurra/ros i en muffinsform och grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter.
Pudra lite florsocker över precis innan servering och servera den tillsammans med en kula
vaniljglass!