Bignole Piemontese

bignole

Introduktion:

Värd: Jerry Svensson Bignole Piemontese Ingredienser till 15 personer Bignole 125 g vatten 125 g mjölk 6 g salt 20 g socker 125 g smör 140 g vetemjöl 225 g ägg (ca 4st S-M) men väg Chokladsås 3 1/2 msk smör 5 1/4 msk kako 3 1/2 msk sirap 8 msk socker 3 1/2 dl

Receptinfo:

Marmitträff:

Kategori:

Recept av:

RECEPT

Värd: Jerry Svensson

Bignole Piemontese

Ingredienser till 15 personer

Bignole

125 g vatten

125 g mjölk

6 g salt

20 g socker

125 g smör

140 g vetemjöl

225 g ägg (ca 4st S-M) men väg

Chokladsås

3 1/2 msk smör

5 1/4 msk kako

3 1/2 msk sirap

8 msk socker

3 1/2 dl grädde

Glass (1,2 L vaniljglass, mängden räcker till alla kvällens portioner)

2 vaniljstänger

4 dl grädde

4 dl mjölk

3 msk ljus honung

6 äggulor

2 dl strösocker

Gör så här:

Bignole

Koka upp vatten, mjölk, salt, socker och smör. Rör om och ta från värmen

Tillsätt mjölet och rör om. Sätt tillbaka på plattan och rör tills smeten släpper från kastrullens kanter och blir till en boll. Låt degen svalna lite så att äggen inte koagulerar.

OBS! Rör ner ett ägg i taget så att det blir en jämn och fin smet.

Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut ”pingisbollar” på bakplåts- pappers klädd bakplåt. Doppa pekfingret i vatten och stryk ut toppen på bollen.

Grädda i 190 grader i ca 25 minuter, bignolen ska ha en rejält vacker brun nyans och inte vara ”blek.”

Klipp upp ett snitt i botten av Bignolen, fyll med vaniljglass och vik sedan tillbaka fliken alternativt om glassen har konsistens så att det går att spritsa in den i bignolen så är det ännu bättre.

Sätt upp på ett bricka eller plåt och in i frysen.

Chokladsåsen

Smält smöret, vispa i kakaon och tillsätt sirap, socker och sist grädde.

Koka upp och låt koka i 30 sekunder – 1 minut till rätt konsistens.

Glassen

Skrapa ur vaniljstängerna och lägg både stänger och frö i en stor kastrull. Häll på grädde, mjölk och honung.

Vispa äggulor och socker i en stor skål tills blandningen är ljus och luftig.

Koka upp vaniljblandningen och vispa ner lite i taget i äggulesmeten. Häll tillbaka i kastrullen. Ställ kastrullen på mellanvärme och rör om konstant till smeten börjar tjockna. OBS! får inte bli varmare än max 80 grader och absolut inte koka eftersom äggen då koagulerar.

Snabbkyl kastrullen i iskallt vattenbad med is. Sila tillbaka den svala glassmeten i skålen genom en finmaskig sil.

Kör smeten i glassmaskinen tills den känns smidig och fast.

Fyll bignolen med glassen enligt instruktion ovan.

Servering

Ta ut bignolen ur frysen 5 minuter före servering och lägg på tallrik.

Rippla chokladsåsen lite snyggt över.

Buon Appetito !

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar