Cheesecakespannacotta med Blodapelsinlock, crumble på pistagenöt/apelsincest samt fänkålsgrädde och dill.

Bild dessert

Introduktion:

Cheesecakespannacotta med Blodapelsinlock, crumble på pistagenöt/apelsincest samt fänkålsgrädde och dill. Dessert: 6p Cheesecakespannacotta      200 g Philadelphia färskost naturell 3 dl vispgrädde ½ dl socker 1 stycken vaniljstång ½ färskpressad lime 11/2 gelatinblad Börja med att blanda grädde, socker, limejuicen samt vaniljstången (som man har delat på längden och skrapat ut fröna på) även

Receptinfo:

Marmitträff:

Kategori:

Tagg:

Recept av:

RECEPT

Cheesecakespannacotta med Blodapelsinlock, crumble på pistagenöt/apelsincest samt fänkålsgrädde och dill.

Dessert: 6p

Cheesecakespannacotta     

200 g Philadelphia färskost naturell
3 dl vispgrädde
½ dl socker
1 stycken vaniljstång
½ färskpressad lime
11/2 gelatinblad

Börja med att blanda grädde, socker, limejuicen samt vaniljstången (som man har delat på längden och skrapat ut fröna på) även själva stången som är kvar i en kastrull.
Låt det koka upp under omrörning.
Lägg i gelatinbladen (som legat i vatten och mjuknat upp) i smeten, blanda.
Ta nu i Philadelphia osten och blanda ytterligare.

Fördela smeten på 6 glas, in i kylen/frysen direkt.

Rostad apelsindekoration

Skölj och skiva apelsinen tunt och fint (så många som vi nu blir), lägg i bleck med ugnspapper och rosta dem försiktigt på ca 120 grader i ca 1 timme (dem skal torka och få färg men ej bli brända)

Ta ut dem och låt dem vila.

crumble på pistagenöt/apelsincest 15p

50 g pistagenöt
0,75 dl vetemjöl
0,75 dl socker
2 krm flingsalt
40 g kallt smör
cest från 1/3 apelsin

Börja med att hacka ned pistagenötterna fint.
Blanda sedan nötterna, socker, salt och mjölet.
Lägg nu i smöret och knåda ihop till en kakdeg.
Fördela ut degen som crumble på en ugnsfast form/bleck med
bakplåtspapper.
kör i ugnen på 150 grader i ca 20 min (rör om, får ej bli bränt)

Apelsinspegel 6p
2 dl blodapelsinjuice
juice av en hel färskpressad apelsin
1 styck skalad rödbeta
2 gelatinblad

Blanda ihop juicen (även från apelsinen) och rödbetan (grov delad) i en kastrull.

Låt koka upp under omrörning, sila sedan och lägg i gelatinbladen.

Blandningen skall nu röras om och kylas ned en aning (ett par minuter räcker)

Nu är det viktigt att man tar bort eventuellt skum som ligger på ytan, kolla även att pannacottan verkligen är riktigt kall och har stelnat.

Nu fyller man i glasen med pannacottan, det skall vara ca 0,5 cm tjock lager, in i frysen ca 30 min så att den stelnar ordentligt.

 

Fänkålsgrädde: 8-10 p

½ tsk Gelatinpulver
1 msk vatten
250 ml grädde
2 msk socker
2 tsk fänkålsfrön
1 stycken fänkålsstjälk (bara den gröna delen, tunt skivad)

 

Blanda vatten och gelatinpulver i en liten skål.

sjud upp grädden (utan att den kokar), socker och fänkålen (både frön och stjälken).

Dra ifrån värmen och låt dra i 15 min.

Sjud upp den igen och dra från värmen (får absolut inte koka), lägg i gelatinet blanda väl tills den har löst sig.

Sila allting i en bunke, plasta vid ytan så att det inte bildas skinn.

Kyl i 4 timmar (På Marmiterna så ställer vi det i frysen, var noga så att den inte fryser)

När den har kallnat så ska man vispa den som en vanlig grädde (detta görs precis innan servering)

 

Uppläggning:

Man lägger en apelsinskiva i varje glas, spritsar ut en gräddklick samt en liten hög crumble för sig.

Dekorer med en rejäl fin dillkvist.

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar