Introduktion:
Chokladfondant 8pers IngredienserChokladfondant150 g Mörk choklad 50-60%150 g Smör1 dl Strösocker2 st äggula4 st Ägg4 msk vetemjölAluform/Muffinsform(0,5dl)Rostad choklad50g vitchoklad (av bättre kvalitet)Vaniljmousse : 4pers1 1/2 Gelantin blad 2 dl Grädde1 tsk Vaniljsocker 1/2 dl Florsocker 1 dl VaniljyoghurtPäron och apelsin2 st apelsiner2 st päron1 krm kanel50 g smör2 msk strösockerGör så härChokladfondanter:Börja med att sätta
Receptinfo:
RECEPT
Chokladfondant 8pers
Ingredienser
Chokladfondant
150 g Mörk choklad 50-60%
150 g Smör
1 dl Strösocker
2 st äggula
4 st Ägg
4 msk vetemjöl
Aluform/Muffinsform(0,5dl)
Rostad choklad
50g vitchoklad (av bättre kvalitet)
Vaniljmousse : 4pers
1 1/2 Gelantin blad
2 dl Grädde
1 tsk Vaniljsocker
1/2 dl Florsocker
1 dl Vaniljyoghurt
Päron och apelsin
2 st apelsiner
2 st päron
1 krm kanel
50 g smör
2 msk strösocker
Gör så här
Chokladfondanter:
Börja med att sätta ugnen på 200c, smöra och mjöla formarna. Smält chokladen i vattenbad (låt svalna ). Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen 1 i taget & till sist äggulan, sikta ner mjölet, rör i chokladen till en jämn smet. Klicka i smeten i formarna och grädda i mitten av ugn 3,5min (Detta är det sista man gör innan servering)
Rostad vit choklad:
Börja med att hacka eller riv chokladen grovt.
Fördela ut chokladen jämt på en ugnsfast form/bleck med bakplåtspapper.
Rosta i mitten av ugnen 170c ca 3-5min ska ha en ljusbrun färg.
Ta ut från ugnen låt svalna till servering, då ni brytor i fina flagor .
Vaniljmousse:
Låt gelatinbladen ligga i blöt i kallt vatten ca 5 min.
Blanda ihop yoghurt, vaniljsocker och florsocker. Vispa grädden lite halv fast.
Nu är det dags lyfta upp och kramar ur gelantinbladen från vattnet. Lägg dem i en kastrull och smält försiktigt, ta undan från värmen och blanda i yoghurt blandningen, där efter vänder ni ner blandningen i grädden och rör ihop varsamt.
Vänd nu ner blandning i en spritspåse med valfri mönster tyll , låt stå svalt till servering.
Päron och apelsin:
Börjar med att skala päronen, som sedan görs i kuber eller rundar form (tips använd melonscopa) 3st per/person, tänk på att päronen kan bli lite bruna i så fall förvara i kallt vatten med lite citron (gör man detta behöver det torkas av till nästa steg).
Smält sockert som fått lite färg, i med smöret och päronen som får karamillseras. Viktigt att inte päron blir för mjuka, de ska vara al dente. Smaka av med lite kanel.
Ta bort skalet från apelsinerna och gör filéer 3st per/person.
Servering
Servera snyggt upplagt med fondanten i mitten.