Introduktion:
Värd Heikki Hansson Dessert Citronkladdkaka med lakritsgrädde Ingredienser till 10 pers.225 gr flytande smör4 citroner, finrivet skal + 1 dl saft.3 dl socker2,25 dl vetemjöl1 msk vaniljsocker3 ägg20
Receptinfo:
RECEPT
Värd Heikki Hansson
Dessert
Citronkladdkaka med lakritsgrädde
Ingredienser till 10 pers.
225 gr flytande smör
4 citroner, finrivet skal + 1 dl saft.
3 dl socker
2,25 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
3 ägg
20 stora bullformar
3 dl grädde
ca 10 turkiskpeppar
40 st färska hallon
2 kakor 70% choklad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Häll i smöret i en bunke
- Riv ner skalet (endast det gula) från alla citroner i smöret
- Pressa ner citronsaften och häll i socker och ägg
- Sikta ner mjöl och vaniljsocker och rör ihop försiktigt till en jämn smet
- Fördela 10 bullformar (använd dubbla 20 st formar) på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt
- Fyll formarna med smeten
- Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Känn med en sticka (kladdig men ej rinnig)
- Ställ in i kylen fram till servering, gärna några timmar.
Lakritsgrädde
1. Vispa grädden fast.
2. Mortla Turkisk peppar fint.
3. Tillsätt det mortlade lite åt gången till grädden och smaka av efterhand så att du får den intensitet av lakrits som du vill ha.
Hacka den 70%iga chokladen i mindre bitar.
Vid servering:
Ta av den kylda kakan ur formen och lägg på tallrik, spritsa lakritsgrädden runt om och på ovansidan kant. Toppa med 4 färska hallon.
Strö lite av den hackade chokladen runt om på tallriken.
Irishcoffee
Ingredienser: Efter behag.
Starkt nybryggt kaffe
Vispgrädde
Jameson Whisky
Rörsocker
Kakaopulver
Sugrör
Gör så här:
- Koka starkt kaffe
- Vispa grädde
- Ta ett högt glas, häll i ca 3-4 cl whisky, 1 tesked rörsocker fyll på med kaffe men lämna gott om plats för grädden,
- Rör om tills allt socker har lösts upp.
- Klicka på lösvispad grädde och pudra över kakao.
- Servera med sugrör.