Clafoutis, kaka med frukt/bär,

Bild dessert ny

Introduktion:

Clafoutis, kaka med frukt/bär,Ingredienser 10 port 500 gram bär som körsbär, krusbär, hallon, blåbär, björnbär, vinbär eller frukt som plommon eller persika25 gram smör75 gram mald sötmandel + 25 gram till formen1 dl vetemjöl1 tsk vaniljsocker(½ krm bittermandelolja(3-5 ml)1 dl socker2 ägg2 äggulor1,5 dl grädde0,5 krm salt0,5 dl florsocker att pudra över kakan när den är

Receptinfo:

Marmitträff:

Kategori:

Tagg:

Recept av:

RECEPT

Clafoutis, kaka med frukt/bär,

Ingredienser 10 port 

  • 500 gram bär som körsbär, krusbär, hallon, blåbär, björnbär, vinbär eller frukt som plommon eller persika
  • 25 gram smör
  • 75 gram mald sötmandel + 25 gram till formen
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • (½ krm bittermandelolja(3-5 ml)
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 dl florsocker att pudra över kakan när den är gräddad

Gör så här 

Clafoutis 

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Smörj en rund bakform – ca 24 cm i diameter – med smör.
  • Rensa och skölj bär. Använder du frukt som körsbär, plommon eller persika så skär dem i grova bitar (för att ta bort kärnan).
  • Fördela bär eller frukt jämnt över botten på formen. Frukt som plommon lägger du med skalet nedåt.
  • Mal, mixa eller hacka mandeln fint.
  • Blanda smeten till clafoutin: 
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Vispa ägg och socker med en elvisp i fem minuter, eller för hand, så att det är riktigt fluffigt.
  • Vispa i smält smör, mandel, vetemjöl, vaniljsocker, salt, grädde.
  • Häll smeten över bär eller frukt i formen.
  • Grädda kakan mitt i ugnen i 20-35 minuter tills den fått fin färg och smeten stelnat – den pöser då upp lite. Kolla med sticka om färdig!
  • Pudra eventuellt över florsocker
  • Serveras ljummen med en msk creme fraiche

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar