Introduktion:
Clafoutis, kaka med frukt/bär,Ingredienser 10 port 500 gram bär som körsbär, krusbär, hallon, blåbär, björnbär, vinbär eller frukt som plommon eller persika25 gram smör75 gram mald sötmandel + 25 gram till formen1 dl vetemjöl1 tsk vaniljsocker(½ krm bittermandelolja(3-5 ml)1 dl socker2 ägg2 äggulor1,5 dl grädde0,5 krm salt0,5 dl florsocker att pudra över kakan när den är
Receptinfo:
RECEPT
Clafoutis, kaka med frukt/bär,
Ingredienser 10 port
- 500 gram bär som körsbär, krusbär, hallon, blåbär, björnbär, vinbär eller frukt som plommon eller persika
- 25 gram smör
- 75 gram mald sötmandel + 25 gram till formen
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- (½ krm bittermandelolja(3-5 ml)
- 1 dl socker
- 2 ägg
- 2 äggulor
- 1,5 dl grädde
- 0,5 krm salt
- 0,5 dl florsocker att pudra över kakan när den är gräddad
Gör så här
Clafoutis
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj en rund bakform – ca 24 cm i diameter – med smör.
- Rensa och skölj bär. Använder du frukt som körsbär, plommon eller persika så skär dem i grova bitar (för att ta bort kärnan).
- Fördela bär eller frukt jämnt över botten på formen. Frukt som plommon lägger du med skalet nedåt.
- Mal, mixa eller hacka mandeln fint.
- Blanda smeten till clafoutin:
- Smält smöret i en kastrull.
- Vispa ägg och socker med en elvisp i fem minuter, eller för hand, så att det är riktigt fluffigt.
- Vispa i smält smör, mandel, vetemjöl, vaniljsocker, salt, grädde.
- Häll smeten över bär eller frukt i formen.
- Grädda kakan mitt i ugnen i 20-35 minuter tills den fått fin färg och smeten stelnat – den pöser då upp lite. Kolla med sticka om färdig!
- Pudra eventuellt över florsocker
- Serveras ljummen med en msk creme fraiche