Egengjord vaniljglass i havreflarn toppat med björnbärskompott.

Bild efterrätt

Introduktion:

Egengjord vaniljglass i havreflarn toppat med björnbärskompott.IngredienserGlass (6 pers)4 stora äggulor1dl socker2,5dl mjölk2,5dl grädde 40%1st vaniljstång1/2 krm saltBjörnbärskompott (4 pers)250g björnbär3/4dl socker1st apelsin (saften)1/2dl vatten1/2 vaniljstångFlarn (ca 12st)75g smör2dl havregryn1dl socker2msk grädde2msk sirap1/4tsk bakpulverGör så härVaniljglass• Skär vaniljstången på längden och skrapa ut kärnorna med baksidan av kniven.• Lägg stång och frön tillsammans med mjölk

Receptinfo:

Marmitträff:

Kategori:

Tagg:

Recept av:

RECEPT

Egengjord vaniljglass i havreflarn toppat med
björnbärskompott.

Ingredienser
Glass (6 pers)
4 stora äggulor
1dl socker
2,5dl mjölk
2,5dl grädde 40%
1st vaniljstång
1/2 krm salt
Björnbärskompott (4 pers)
250g björnbär
3/4dl socker
1st apelsin (saften)
1/2dl vatten
1/2 vaniljstång
Flarn (ca 12st)
75g smör
2dl havregryn
1dl socker
2msk grädde
2msk sirap
1/4tsk bakpulver
Gör så här
Vaniljglass
• Skär vaniljstången på längden och skrapa ut kärnorna med baksidan av
kniven.
• Lägg stång och frön tillsammans med mjölk och grädde i en kastrull och
koka upp. Dra sedan åt sidan.
• Vispa ihop äggulor och socker. Vispa ned gräddmjölken tillsammans med
saltet i äggblandningen och häll sedan tillbaka i kastrullen.
• Värm upp till 85 grader under omrörning.
• Sila ur vaniljstången och häll smeten i en bunke och kyl ned den i ett kallt
vattenbad.
• Kör sedan glassen i glassmaskin tills den är krämig och riktigt kall.
• Häll upp i en fryssäker skål eller behållare och förvara i frysen tills strax
före servering.
Björnbärskompott
• Skär vaniljstången på längden och skrapa ut kärnorna med baksidan av
kniven.
• Lägg stång, frön, socker, apelsinsaft och vatten i en kastrull och koka upp.
Låt koka ett par minuter tills allt socker lösts upp.
• Tillsätt sedan björnbären och låt koka i ca 10-15 minuter så de kokar ihop
ordentligt. Det ska nästan bli som en sylt men det ska fortfarande vara
lite ”struktur” kvar i bären.
• Ställ åt sidan och låt svalna innan servering.
Flarnkorgar
• Sätt på ugnen på 175 grader. Förbered även med uppochnedvända glas
på plåtar eller brickor.
• Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och blanda ner alla
ingredienser. Blanda allt väl!
• Lägg bakplåtspapper på några plåtar och klicka sedan ut ”smeten” i små
klickar, ca 4-6st per plåt. Lägg med gott mellanrum då de kommer smälta
ut ordentligt i ugnen.
• Grädda i ugn i ca 7-10 minuter beroende på antal och effektivitet på ugn.
Flarnen ska bli gyllenbruna.
• Ta ut plåtarna och placera försiktigt flarnen på de uppochnedvända
glasen så de formas som en liten skål runt glaset. Man kan behöva hjälpa
till att forma lite beroende på hur fast de är.
• Ställ åt sidan så de stelnar ordentligt.
Uppläggning
• Centrera korgen på en tallrik.
• Lägg sedan en stor kula glass i.
• Toppa med en sked björnbärskompott och avsluta med att droppa lite av
saften från kompotten runt om

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar