Karamelliserad palsternacka med lime, hasselnötskrokant och vaniljglass

dessert

Introduktion:

Ingredienser:För 4 personer4 palsternackor4 msk socker4 msk smör1 limeDryck:Ruffino, Vinsanto Serelle (Nr 8119, 189 kr)Maglehem n:o 4, Äppelmust (Nr 11575, 55 kr)Krokant1 dl socker1,5 dl hasselnötter, hackadeGlass (till 6 personer)4 äggulor1,5 dl strösocker2,5 dl mjölk2,5 dl grädde1 st vaniljstång Gör så här:KrokantSmält sockret till gyllene kola i en liten stekpanna. Ta pannan från värmen och rör

Receptinfo:

Marmitträff:

Kategori:

Tagg:

Recept av:

RECEPT

Ingredienser:
För 4 personer

4 palsternackor
4 msk socker
4 msk smör
1 lime

Dryck:
Ruffino, Vinsanto Serelle (Nr 8119, 189 kr)
Maglehem n:o 4, Äppelmust (Nr 11575, 55 kr)

Krokant
1 dl socker
1,5 dl hasselnötter, hackade

Glass (till 6 personer)
4 äggulor
1,5 dl strösocker
2,5 dl mjölk
2,5 dl grädde
1 st vaniljstång

 

Gör så här:

Krokant
Smält sockret till gyllene kola i en liten stekpanna. Ta pannan från värmen och rör genast ner nötterna. När alla nötter är täckta av kola, häll över dem i en bakplåt med bakplåtspapper. Försök att dra isär nötterna lite med två gafflar så att inte allt hamnar i en stor klump. Låt krokanten svalna helt innan du hackar den med en grov kniv.

Palsternacka
Skala och skär palsternackorna i mitten på längden. Koka palsternackorna mjuka i vatten och låt dem rinna av på hushållspapper. Riv limeskalet i tunna strimlor. Smält sockret till ljus kola i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt smör och palsternacka. Stek palsternacksbitarna gyllene i kolan. Pressa över limesaften och låt koka tills en tjock kolasås har bildats i pannan.

Glass
Vispa äggulor och socker pösigt. Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljkornen. Blanda mjölk, grädde, vaniljstång + frön och äggvisp i en tjockbottnad kastrull och värm upp till 85 grader under omrörning. Blandningen ska börja tjockna lite. Plocka upp vaniljstången och häll upp glassmeten i en bunke och låt kyla ned i ett kallt vattenbad. Kör glassmeten i glassmaskin tills den är riktigt kall och krämig. Fördela i en frystålig skål och ställ i frysen tills det är dags att servera.

Servering
Lägg upp palsternackorna, glass och toppa sedan med kolasås, krokant, riven lime och lite flingsalt.

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar