Introduktion:
Kolapaj med lingon, nötter och flingsaltserveras med punschgräddeRecept för tio personerIngredienser pajdeg125 g smör2.25 dl vetemjöl0,5 dl strösocker1 dl havregryn1 krm salt1 msk vattenBeredning pajdegLägg ingredienserna till botten i en matberedareoch kör snabbt ihop till en deg.Tryck ut degen en bit upp mot kanten i en form med löstagbar botten. Nagga botten med gaffel.Ställ i
Receptinfo:
RECEPT
Kolapaj med lingon, nötter och flingsalt
serveras med punschgrädde
Recept för tio personer
Ingredienser pajdeg
125 g smör
2.25 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 dl havregryn
1 krm salt
1 msk vatten
Beredning pajdeg
Lägg ingredienserna till botten i en matberedare
och kör snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen en bit upp mot kanten i en form med löstagbar botten. Nagga botten med gaffel.
Ställ i kyl 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter till det fått färg. Tag ut och låt svalna.
Hacka nötter och rosta i en torr het panna.
Fyllning
3 dl vispgrädde 1,5 dl ljus sirap 1,5 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 nypa flingsalt
Tillbehör
2 dl lingon
1 tsk flingsalt
1½ dl blandade nötter 1 dl vispgrädde
2dl crème fraiche
Punsch efter smak
Captain Morgan alkoholfri efter smak
Beredning kolasmet
Blanda grädde, sirap och farinsocker i en kastrull.
Sjud upp under omrörning småsjud på svag värme tills
massan tjocknar ca. 35-40 minuter. ( 120 grader) Rör om med försiktighet då och då. Häll lite smet i ett glas med kallt vatten (kulprovet). Tag av kastrullen från plattan och rör ner smöret i tärningar. Rör ner vaniljsocker. Låt smeten svalna något.
Häll smeten i pajskalet och strö över flingsalt. Bedöm smetens konsistens, ev. svalna i kyl
Servering /Beredning
Garnera med blandade nötter, lingon och flingsalt.
Vispa grädde och crème fraiche separat och blanda försiktigt.
Serveras med smaksatt vispad punschgrädde, alternativt alkoholfri Captain Morgan rom.
Desserten serveras med kaffe och kyld punsch/alkoholfri rom.