Kolapaj med lingon, nötter och flingsalt serveras med punschgrädde

dessert lolle

Introduktion:

Ingredienser pajdeg 10 pers125 g smör2.25 dl vetemjöl0,5 dl strösocker1 dl havregryn1 krm salt1 msk vattenBeredning pajdegLägg ingredienserna till botten i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen en bit upp mot kanten i en form med löstagbar botten. Nagga botten med gaffel. Ställ i kyl 30 minuter. Sätt ugnen

Receptinfo:

Marmitträff:

Kategori:

Tagg:

Recept av:

RECEPT

Ingredienser pajdeg 10 pers

125 g smör

2.25 dl vetemjöl

0,5 dl strösocker

1 dl havregryn

1 krm salt

1 msk vatten

Beredning pajdeg

Lägg ingredienserna till botten i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen en bit upp mot kanten i en form med löstagbar botten. Nagga botten med gaffel. Ställ i kyl 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter till det fått färg. Tag ut och låt svalna. Hacka nötter och rosta i en torr het panna.

Fyllning

3 dl vispgrädde

1,5 dl ljus sirap

1,5 dl farinsocker

1 tsk vaniljsocker

50 g smör

1 nypa flingsalt

Beredning kolasmet

Blanda grädde, sirap och farinsocker i en kastrull. Sjud upp under omrörning småsjud på svag värme tills massan tjocknar ca. 35-40 minuter. ( 120 grader) Rör om med försiktighet då och då. Häll lite smet i ett glas med kallt vatten (kulprovet). Tag av kastrullen från plattan och rör ner smöret i tärningar. Rör ner vaniljsocker. Låt smeten svalna något. Häll smeten i pajskalet och strö över flingsalt. Bedöm smetens konsistens, ev. svalna i kyl

Tillbehör

2 dl lingon

1 tsk flingsalt

1½ dl blandade nötter

1 dl vispgrädde

2dl crème fraiche

Punsch efter smak

Captain Morgan alkoholfri efter smak

Servering /Beredning Garnera med blandade nötter, lingon och flingsalt. Vispa grädde och crème fraiche separat och blanda försiktigt. Serveras med smaksatt vispad punschgrädde, alternativt alkoholfri Captain Morgan rom. Desserten serveras med kaffe och kyld punsch/alkoholfri rom.

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar