Introduktion:
Värd: Leif Matthiesen Dessert Meretes Libanesiska apelsiner med kandiderade mandlar och vanilj creme 4 personer 6 appelsiner 2 matskedar flytande honung 1 eko citron Lagom mandlar 2 matskedar vit socker Smör 250 ml vispgrädde 250 ml créme fraiche 1 tesked vaniljsocker Börja med att skala apelsinerna in till köttet - inget från skalet får lämnas
Receptinfo:
RECEPT
Värd: Leif Matthiesen
Dessert
Meretes Libanesiska apelsiner med kandiderade mandlar och
vanilj creme
4 personer
6 appelsiner
2 matskedar flytande honung
1 eko citron
Lagom mandlar
2 matskedar vit socker
Smör
250 ml vispgrädde
250 ml créme fraiche
1 tesked vaniljsocker
Börja med att skala apelsinerna in till köttet – inget från skalet får lämnas kvar.
Apelsinerna skäras i tunna skivor på tvärs av klyftorna och läggs i marinad av flytande
honung, citron skal och citronsaft. Låt ligga kvar till strax innan servering.
Koka vatten och låt mandlarna ligga häri under 10 minuter. Skala och hacka mandlarna.
Smält socker och smör i stekpanna på låg värme till sockret antar ljusbrun färg.
Lägg de skalade mandlar i det smälta ljusbruna sockret på stekpannan och kandisera
mandlarna till de får ljusbrun yta – fortsatt låg värma. Rör ständigt runt mandlarna så
att det smälta sockret klibbas fast på mandlarna.
Vispa vispgrädde och créme fraiche hårt med vaniljsocker.
Servera de skivade apelsiner, ca en per person, toppat med kandiserade mandlar och
rejäl klick vaniljcréme.