Introduktion:
Päron i ingefärslag med mandelcrunch, och vaniljyoghurtPersoner: 5Ingredienser:Päron i lag4 päron2-3 dl vatten (beroende av mängd päron)1 dl strösocker3 cm ingefära2 apelsin, skal och saft3 dl turkisk yoghurt3 tsk vaniljsockerMandelskorpor Biscotti (recept att jämföra med 40st skorpor)120gr sötmandel2st bittermandel1dl olivolja2,5dl strösocker2,5st ägg6dl vetemjöl1tsk bakpulver1tsk vaniljsocker1nypa saltGör så här:1. Koka ihop vatten, socker, ingefära samt tunna
Receptinfo:
RECEPT
Päron i ingefärslag med mandelcrunch, och vaniljyoghurt
Personer: 5
Ingredienser:
Päron i lag
4 päron
2-3 dl vatten (beroende av mängd päron)
1 dl strösocker
3 cm ingefära
2 apelsin, skal och saft
3 dl turkisk yoghurt
3 tsk vaniljsocker
Mandelskorpor Biscotti (recept att jämföra med 40st skorpor)
120gr sötmandel
2st bittermandel
1dl olivolja
2,5dl strösocker
2,5st ägg
6dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
1nypa salt
Gör så här:
1. Koka ihop vatten, socker, ingefära samt tunna skalstrimlor (ej det vita) och saften av apelsin.
Låt koka några minuter.
2. Skala och skär päron i stora tärningar. Koka dem i sockerlagen på svag värme ca 5-6
minuter till de blir mjuka men inte ramlar isär. Låt kallna i lagen.
3. Ugnen på 175 grader.
Hacka mandel grovt, mal bittermandel.
Rör ihop olivolja och socker i bunke.
Vispa in äggen i blandningen, ett i taget, med elvisp.
Rör ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker, bittermandel och salt i separat bunke.
Rör ned sötmandeln och de torra ingredienserna i äggvispet och rör ihop till smidig deg……
Dela i tre delar och rulla ut längder, ca 30 cm. Platta till längderna något.
Lägg på bakpapper på plåt, in i ugnen ca 30 minuter.
Sänk värmen på ugnen och låt torka i ugnen ca 30 minuter.
Hacka mandelskorpor grovt, mer än man först anar.
4. Lägg päronbitar och vätska i glas (eller skål, vad som finns tillhands).
Strö rejält med skorpbitar över.
5. Blanda yoghurten med vaniljsocker och fördela i glasen. En rejäl kladd.
Garnera med strimlor/cest av apelsinskal.
Kaffe på maten serveras av efterrättsgruppen, vid bordet efter avslutad efterrätt.