Introduktion:
Värd: Pelle Berg Rabarber med vaniljgrädde och kaksmulor (4-6 port) 400 gr rabarber 1 tsk bourbon vaniljpulver (eller 1 st vaniljstång) 120 gr strösocker (ca 1,4 dl) 1 citron Kaksmulor: 100 gr rumsvarmt smör 100 gr vetemjöl (1,7 dl) 100 gr socker (1,2 dl) Salt 1-2 tsk mortlade kardemummakärnor Rivet skal från ½ citron Vaniljgrädde:
Receptinfo:
RECEPT
Värd: Pelle Berg
Rabarber med vaniljgrädde och kaksmulor (4-6 port)
400 gr rabarber
1 tsk bourbon vaniljpulver (eller 1 st vaniljstång)
120 gr strösocker (ca 1,4 dl)
1 citron
Kaksmulor:
100 gr rumsvarmt smör
100 gr vetemjöl (1,7 dl)
100 gr socker (1,2 dl)
Salt
1-2 tsk mortlade kardemummakärnor
Rivet skal från ½ citron
Vaniljgrädde:
2 dl vispgrädde
1 tsk Bourbon vaniljpulver (eller 1 st vaniljstång)
Gör så här:
- Hyvla lite av rabarbern tunt på mandolin (ca 10 cm långa) och lägg sedan i isvatten.
- Skär ner resten av rabarben i bitar, ca 2-3 cm stora och koka ihop med vanilj, socker och rivet skal av en halv citron till en kompott med lite tuggmotstånd.
Kaksmulor:
- Blanda ingredienserna till kaksmulorna.
- Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper och baka på 180 grader i ca 10-15 minuter, håll koll så att det inte bränns.
- Låt svalna och bryt sedan i småbitar. Behåll gärna några lite större kakbitar till servering.
Vaniljgrädde:
- Vispa grädde med vaniljpulver fluffigt.
- Lägg över i en spritspåse med valfri tyll.
Servering:
Lägg rabarberkompotten i botten av ett dessertglas.
Smula över med kaksmulor och spritsa sedan grädden i små klickar.
Dekorera med ytterligare lite kaksmulor och sätt ev. en större kakbit i sidan.
Pynta gärna med lite oxalis, citronmeliss eller mynta!