Recension mars månads Marmitmeny
Enligt meteorologerna är mars månad inledning på våren, kylan biter trots detta tag i oss när vi nu på den första måndagen beger oss mot Parapeten för vårt marmit möte.
Ordförande Daniel hälsar på sedvanligt vis välkomna och påminner om tidsaspekten i köket. Dessa tider är givetvis en målsättning där förrätten serveras 19:30 men sedan sker alltid förskjutning med tiden för huvudrät.t Det kan bero på flera anledningar men den sista touchen med ”plating” tar ofta tid.
Kvällens värd Peter Kullving är rutinerad med många marmitår i bagaget men anger ändå viss stress inför kvällen. Peter presenterar sin meny med temat ”minnenas afton”. Denna har skapats genom åren med inspiration från platser och krogar han besökt. Med menyn tar oss Peter med från maritima krogar i Portugal till Stockholms skärgård och Fjäderholmarna. Med sina minnen har Peter skapat recept och här bjuder han in oss marmiter till improvisationer och att tänka till. Peters minne är stort och med alla dessa moment i köket kommer alla att få jobba vilket vi ser fram emot.
Förrätt: Friterade räkor med avokado och basilikamajonäs.
I vår fantasi tas vi nu med till en portugiskrog med rustik träinredning där kocken kommer ut i matsalen med en färgrik anrättning som vi nu skall smaka. Har marmiterna lyckats återskapa denna känsla, ja rätten ser verkligen inbjudande ut. En färgpalett med en bredd av smaker där tillbehöret basilika majo fick en framträdande roll i smaksymfonin. Rätten ansågs av någon vara kvällens poäng men vid bordet hördes även kommentarer om huruvida avokadon tillförde något. Om inte annat är den mättande. Omdömena sammanfattas med orden en fräsch rätt där majon gavs toppbetyg.
Vinet till maten fick gott betyg.
Vin: Bergh, Riesling Organic, 2023 Österike
Alkoholfritt, Hardys Zero, Australien
Huvudrätt: Breiflabb med spenat och potatistimbal, filodegsknyte, rödbetssylt grönkål och rödvinssås.
Med båt tar nu Peter oss med ut till Fjäderholmarna för att njuta av en fiskrätt nämligen Marulk. En fisk som kanske inte är så vanlig i våra kök men norrmännen älskar sin Breiflabb. Här samlar ettan Mikael ihop den största grupp vi sett i köket. Med sin kunnighet och myndiga stämma styr han gänget genom alla de moment och rätter som vi senare får presenterat på tallriken. Det förekom en del kommentarer om huruvida fisken var överstekt eller om det kanske beror på fiskens kraftiga och spänstiga konsistens. Låt oss då förutom fiskrätten få njuta av kommentaren ”fisken är som den är”. Nåväl med en mängd spännande tillbehör som spenattimbal, knyte och en ljuvlig rödvinssås till fisken så lät vi oss väl smaka. Låt oss inte glömma Småland. I Värnamo på Vandalorum, ett museum för konst och design, hittades den goda rödbetssylten som fick sin plats bland fisktillbehören.
Vinet en Pinot noir lovordades. Var det kanske ännu en inspiration från Peters senaste resa.
Vin: Gardo & Morris Pinot Noir, 2023 Nya Zeeland
Alkoholfritt, The Flourishing Shiraz, Australien
Efterrätt: Pavlova med passions- och blodapelsincurd.
Pavlova har ju varit med tidigare i våra menyer men den ständiga frågan om var rätten uppstod kvarstår. Nya Zeeland och Australien kämpar om äran. Klart är dock att på Parapeten blev denna dessert en fullträff. Med fantastiska maränger som toppades av blodapelsincurd och grädde med apelsinzest var smakerna hemma men diskussionen kom att gälla om storleken på rätten. Har det betydelse?
Vin: Moscatel de Setubal Portugal
Alkoholfritt, Flein Gelber
Sammanfattning av kvällen är att en hög ambitionsnivå lyfter marmiterna och många var lovorden för att det var flera arbetsmoment som höll oss sysselsatta. Drycken fick över lag mycket bra omdöme och till och med de alkoholfria alternativen fick ett särskilt omnämnande.
För Marmiterna Carl-Olof Wramby
Lämna en kommentar