Introduktion:
Värd: Fredrik Petersén Crème Ninon med mousserande vin och västerbottenpinne 6 portioner Västerbottenpinne: 12 stycken (2 x 6 personer) 1 smördegsplatta, färsk på rulle 1 ägg 80 g västerbottenost, riven ½ tsk flingsalt ½ tsk torkad timjan 2 msk rostade sesamfrön Rosta sesamfröna på medelvärme i torr panna, rör runt så att de inte
Receptinfo:
RECEPT
Värd: Fredrik Petersén
Crème Ninon med mousserande vin och västerbottenpinne
6 portioner
Västerbottenpinne:
12 stycken (2 x 6 personer)
1 smördegsplatta, färsk på rulle
1 ägg
80 g västerbottenost, riven
½ tsk flingsalt
½ tsk torkad timjan
2 msk rostade sesamfrön
- Rosta sesamfröna på medelvärme i torr panna, rör runt så att de inte bränns och låt sedan svalna på tallrik.
- Rulla ut och pensla smördegen med uppvispat ägg. Blanda ihop övriga ingredienser och fördela hälften över degen, tryck försiktigt ner dem lite.
- Lägg över ett bakplåtspapper och vänd plattan, dra sedan av pappret under plattan. Tryck försiktigt ner den andra hälften av ingredienserna.
- Skär degen i 1,5 cm remsor, dra ut dem något och vik dem dubbelt. Tvinna dem sedan till runda pinnar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 225 grader i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna.
Crème Ninon:
2 schalottenlökar
1 msk rapsolja
1 dl torrt vitt vin + 10-15 cl mousserande vin till servering
8 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
500 g frysta gröna ärter
250 g mascarponeost
2 msk färsk dragon
Saften av ½ citron
Salt och vitpeppar
Krasse till garnering
- Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i olja i en kastrull utan att den får färg. Häll i vinet och låt det koka in nästan helt. Tillsätt vatten och buljongtärningar och låt koka upp. Hit kan förberedas.
- Häll i ärterna och låt koka upp igen, dra kastrullen åt sidan. Mixa soppan slät med mascarponeost, dragon och citronsaft. Sila av. Späd med vatten om den blir för tjock, smaka av med salt, peppar och mer citronsaft om det behövs.
- Servera soppan nymixad och luftig, slå på en skvätt (ca 2cl) mousserande vin direkt innan servering. Dekorera med krasse och servera med västerbottenpinne vid sidan.