Haiku Hyllar Heikki:
Laxavokado,
Kalvfärs samt Hallonkompott;
Decembernjutning!
Gastronomiska Sällskapet Marmiterna i Helsingborg
Måndagen den 2 december 2019
Förrätt: En sällsynt vacker rätt med mycket pillrande; en utmaning att kärna ur avokadon och samtidigt behålla skalet intakt. Fyllningen med lax, räkor, chili, lök, lime och koriander mm hade en härlig konsistens och smakade gudomligt. Det vita vinet var fylligt och fruktigt, låt vara att någon ansåg det något för fylligt till denna rätt.
Huvudrätten skapade tillräckligt med arbetstillfällen åt 10-mannastyrkan i köket. Spännande att följa tillblivelsen av kalvrulladerna, först blandandet av de många ingredienserna och sedan det viktiga hantverket att till lagom höjd breda ut färsen på bakplåten. Ett imponerande antal tillbehör gjorde rulladerna sällskap.Klassisk Hassel-
backspotatis, givetvis genomskuren med hjälp av träslev, en fyllig rödvinssås, därtill rödbets-och pepparrotsrasp samt slutligen en enastående lingonchutney med fikon och chili. Det kändes lite övermaga att också servera halvtinade lingon till anrätt- ningen. De flesta ansåg att ”Barberan” passade utmärkt som dryck, men även här anmälde någon avvikande mening; vinet var inte tillräckligt tungt till rätten.
Den kylda efterrätten var en lagom läskande avslutning. Dock snålades en aning med lakritsen så att en del av den avsedda smaksensationen tappades bort.
Beträffande vinet var emellertid alla ense att ”Muscaten” från Australien var strålande och lämnade inget övrigt att önska. Även det alkoholfria alternativet var perfekt.
Carl-Olof sammanfattade, oefterhärmligt och vältaligt, våra gemensamma intryck av denna fantastiska måltid; allt från den vackra dukningen med julstämning till sista tuggan på efterrätten.
Vi tackar Heikki och vicevärdarna Johan och Ralf, så mycket!
Vid pennan Bosse/Sekreteraren
PS Alla känner vi Heikki , men om någon till äventyrs inte känner till Haiku kan följande upplysas: Haiku är Japans komprimerade dikt-och antydningskonst med anor från 700-talet. Haikun ska bestå av 17 stavelser enligt mönstret 5-7-5 och vara i något avseende årstidsrelaterad. ”Strama åt orden och använd inget onödigt” lyder den gyllene regeln. Diktarvirtuosen Matsuo Bashô, som levde på 1600-talet, framhöll att en riktig poet bara kan skapa tre-fem verkligt genuina Haikudikter under sin levnad; blir det tio är han en mästare. DS.
Lämna en kommentar