Purjolökspaj (Tarte aux poireaux)

BoS Förrätt

Introduktion:

Skriv en kort inledning/introduktion till ditt recept, kanske är det ett av dina favoritrecept, eller kopplad till en händelse som du upplevde 10 år sedan?

Receptinfo:

Marmitträff:

Kategori:

Tagg:

Recept av:

RECEPT

Purjolökspaj (4 personer)

Pajdeg                                                       Ingredienser

5 dl vetemjöl                                                 1 gul lök

125 g rumsvarmt smör                               100 g bacon

1 ½ dl vatten                                                500 g purjolök

                                                                        2 dl vispgrädde

 1 påse mâchesallad                                   2 ägg salt/peppar

 

Så här gör du:
Häll mjölet i en bunke. Tillsätt smöret och hacka in det i mjölet samt tillsätt vattnet. Kavla ut pajdegen och kläd den i en smord pajform (ca 22 cm /diameter. Låt degen vila i kylskåp ca 10 minuter. Förgrädda i ugn 200 grader ca 10 minuter.

Skala och finhacka den gula löken. Skär bacon i fina strimlor och fräs den med löken i en kastrull. Putsa purjolöken och skär den i halvcentimetertjocka ringar. Skölj noga och lägg purjolöken i kastrullen med bacon och gul lök. Sväng alltsammans runt i smör ca 1 minut och lägg blandningen pajformen.

Rör ihop grädde och ägg, smaka av med salt/peppar, och häll över i pajformen.

Grädda pajen med innehåll i ugn 200 grader(ca 30 minuter), tills äggblandningen stelnat och degen fått en gyllenbrun färg.

Servera pajen varm, skuren i tårtbitar. Garnera med några mâchesalladsblad.    

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar