Lammracks med betor, balsamvinägersås och potatisbakelse

Huvudrätt 220502

Introduktion:

Lammracks med betor, balsamvinägersås och potatisbakelseRecept för fyra personerLamm700-900 g lammrack ca 4 msk smör4 klyftor vitlök, krossade med skalet kvar1-2 kvistar färsk rosmarin 1-2 kvistar färsk timjan SaltVitpeppar LammracksKrydda köttet med salt och peppar. Stek lammet i en varm panna med smör örter och vitlöksklyftor. Rör inte köttet för mycket under stekning. Vänd efter några

Receptinfo:

Marmitträff:

Kategori:

Recept av:

RECEPT

Lammracks med betor, balsamvinägersås och potatisbakelse

Recept för fyra personer

Lamm

700-900 g lammrack ca 4 msk smör

4 klyftor vitlök, krossade med skalet kvar

1-2 kvistar färsk rosmarin 1-2 kvistar färsk timjan Salt

Vitpeppar

 

Lammracks

Krydda köttet med salt och peppar. Stek lammet i en varm panna med smör örter och vitlöksklyftor. Rör inte köttet för mycket under stekning. Vänd efter några minu- ter eller när den har fått rikligt med färg. Ös hela tiden smöret på köttet. Lägg i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i den mittersta delen. Sänk ugnsvärmen till 150°och sätt in lammet.

Ta ut köttet när det har en innertemperatur på 58°. När köttet får vila ca tio minuter så kommer temperaturen gå upp några grader och bli perfekt.

Spara stekskyn till såsen.

Betor

600 g gulbeta och polkabeta 2 msk smör

Sätt ugnen på 200°, över- och undervärme. Skär betorna i klyftor, det ser snyggare ut om du använder dig av mindre betor och skär dem i tunnare klyftor.

Stek betorna i smör i en stekpanna på medelvärme några minuter per sida. Lägg över i en ugnssäker form.

Tillaga i ugnen tio minuter.

Varmhåll gärna betorna i avstängd ugn.

Balsamvinägersås

2 schalottenlökar

  • dl balsamvinäger
  • kvistar färsk timjan

2 msk koncentrerad kalvfond 4 dl vatten

Skala och hacka schalottenlöken. Stek den i smör i en kastrull tills den får lite färg.

Tillsätt balsamvinäger och timjan. Låt koka ned något. Tillsätt fond och vatten. Låt koka ner till hälften.

Smaka av såsen medan den kokar ned. Känns sältan bra så sluta reducera ned såsen.

Smaka av med steksky.

Potatisbakelse med smördeg och Västerbottenost

1 rulle smördeg kall

8-10 kokta kalla potatisar 3 msk vitlöksfärskost salt /peppar

1 ägg

1 dl riven Västerbottenost

Beredning potatis

Ugn 225°

Riv potatisarna grovt. Klicka i färskost och blanda. Smaka av med SoP.

Rulla ut smördegen och bred på potatissmeten. Rulla som en bulldeg och skär skivor. Lägg på bläck med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över Västerbottenost.

Grädda till frasighet med fin färg ca femton minuter.

Snabbpicklad Silverlök

1 Silverlök

0,5 dl ättiksprit 12 %

1 dl strösocker

1,5 dl vatten

Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull.

Ta från värmen och låt svalna något. Skala och skiva löken i lagom tjocka ringar.

Lägg löken i den avsvalnade lagen

Getostkräm

200 g getost

4 msk crème fraiche

Skär bort de hårda kanterna på osten, Skär osten i mindre bitar och mosa ihop med crème fraiche. Om krämen fortfarande är väldigt fast, tillsätt lite mer crème fraiche och fortsätt mosa och passera genom en sil.

Myntaolja

1 dl neutral olja

1 kruka färsk mynta salt

Mixa ihop myntabladen (ta ej med stjälkar- na) med oljan och lite salt. Mixa med en stavmixer.

Vid servering

Värm på såsen och rör ner en klick smör. Skär köttet i kotletter. Lägg upp alla komponenter vackert på varma tallrikar.

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar