Ärtpestofylld fiskduett med potatisgratäng och dragonsås

ärtpesto

Introduktion:

Skriv en kort inledning/introduktion till ditt recept, kanske är det ett av dina favoritrecept, eller kopplad till en händelse som du upplevde 10 år sedan?

Receptinfo:

Kategori:

Recept av:

RECEPT

Recept 8 pers

Potatisgratäng:

2 kg fast potatis

2 gula lökar

4 klyftor vitlök vanlig

2 msk olivolja

4 msk smör

6 dl vispgrädde

4 dl standard mjölk

2 tsk salt

6 krm svartpeppar

300 gr riven västerbottenost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala o skiva potatisen samt skala o strimla löken.

Samt finhacka vitlöken.

  1. Värm olja o smör i en stor kastrull. Fräs potatisen, lök, vitlök utan att de tar färg. Tillsätt grädde, mjölk, salt o peppar. Låt puttra på svag värme i ca 15 min.
  2. Häll över allting i en gratängform och fördela osten över
  3. Gratinera i ugnen i ca 45 minuter
  4. Servera gratängen i små skålar

Sås:

25 g smör att steka i + 1 msk smör
2 vitlöksklyftor
2 st charlottenlök lök
3 dl vitt vin
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
2 msk färsk dragon (ev. lite torkad dragon)
2 msk fiskfond
2 msk dijonsenap
1/2 tsk vitpeppar

Gör så här

  1. Bryn finhackad charlottenlök och hackad vitlök i smöret.
  2. Tillsätt vin och fiskfond, koka till det reducerats till hälften.
  3. Blanda ned crème fraiche, grädde, dragon, senap och vitpeppar. Rör om så att allt blandas väl.
  4. Sila såsen och tillsätt 1 tsk torkad dragon.

Ärtpesto:

4,5dl gröna tinade ärtor
1 dl solrosfrön
1dl riven prästost
1/2 citron, rivet skal och citronsaft ( försiktigt med jouicen)
1/2 dl extra virgin olivolja
1 nypa salt och Cayennpeppar

Gör så här

  1. Tina ärtorna i varmt vatten.
  2. Hetta upp en panna med en skvätt olja och rosta på solrosfröna så de får lite yta.
  3. Press i en vitlöksklyfta på slutet som får ligga i pannan cirka en halv minut. På så vis får den en rundare smak.
  4. Ha ner solrosfrön, vitlök, ärtor och riven prästost i en mixer. Kör ihop och slå sedan på olivolja.
  5. Blanda i i citronsaft och rivet skal.
  6. Krydda med i en nypa salt och Cayennpeppar.
  7. Kör till en smet och smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar. Klicka upp på tallrikar i fisken.

Strimlade morötter:

4st morötter

  1. Hyvla morötterna med osthyvel och strimla de hyvlade bitarna till smala längder.
  2. Blanda morötterna med flytande smör och flingsalt och fräs i stekpanna

Regnbågslax och Rödspätta

4st regnbågslax, filéer ( alt röding)
4st rödspätta, filéer

Gör så här

  1. Dela rödspätta filéerna i två så lika delar som möjligt.
  2. Dela regnbågslax filéerna i två så lika delar som möjligt utan att skära igenom skinnet. Skär försiktigt bort skinnet från en del i taget.
  3. Klä cocotteformar med bakplåtspapper och organisera fisken och peston däri. Droppa några droppar olivolja på fisken.
  4. Krydda med flingsalt och citronpeppar
  5. Fyll fisken med ca 1 msk ärtpesto
  6. Grädda 175 grader ca 15min
  7. Lyft upp smörpappret och för över fisken på ett varmt hålat bleck.

Servering:

Lägg upp en fiskduett en potatisgratäng och dragonsås på varm tallrik. Fördela morötterna över såsen.

Servera gärna på ett varmt avlångt fat

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar