Introduktion:
Skriv en kort inledning/introduktion till ditt recept, kanske är det ett av dina favoritrecept, eller kopplad till en händelse som du upplevde 10 år sedan?
Receptinfo:
Kategori:
Recept av:
Berndt CivilisRECEPT
Recept 8 pers
Potatisgratäng:
2 kg fast potatis
2 gula lökar
4 klyftor vitlök vanlig
2 msk olivolja
4 msk smör
6 dl vispgrädde
4 dl standard mjölk
2 tsk salt
6 krm svartpeppar
300 gr riven västerbottenost
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader. Skala o skiva potatisen samt skala o strimla löken.
Samt finhacka vitlöken.
- Värm olja o smör i en stor kastrull. Fräs potatisen, lök, vitlök utan att de tar färg. Tillsätt grädde, mjölk, salt o peppar. Låt puttra på svag värme i ca 15 min.
- Häll över allting i en gratängform och fördela osten över
- Gratinera i ugnen i ca 45 minuter
- Servera gratängen i små skålar
Sås:
25 g smör att steka i + 1 msk smör
2 vitlöksklyftor
2 st charlottenlök lök
3 dl vitt vin
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
2 msk färsk dragon (ev. lite torkad dragon)
2 msk fiskfond
2 msk dijonsenap
1/2 tsk vitpeppar
Gör så här
- Bryn finhackad charlottenlök och hackad vitlök i smöret.
- Tillsätt vin och fiskfond, koka till det reducerats till hälften.
- Blanda ned crème fraiche, grädde, dragon, senap och vitpeppar. Rör om så att allt blandas väl.
- Sila såsen och tillsätt 1 tsk torkad dragon.
Ärtpesto:
4,5dl gröna tinade ärtor
1 dl solrosfrön
1dl riven prästost
1/2 citron, rivet skal och citronsaft ( försiktigt med jouicen)
1/2 dl extra virgin olivolja
1 nypa salt och Cayennpeppar
Gör så här
- Tina ärtorna i varmt vatten.
- Hetta upp en panna med en skvätt olja och rosta på solrosfröna så de får lite yta.
- Press i en vitlöksklyfta på slutet som får ligga i pannan cirka en halv minut. På så vis får den en rundare smak.
- Ha ner solrosfrön, vitlök, ärtor och riven prästost i en mixer. Kör ihop och slå sedan på olivolja.
- Blanda i i citronsaft och rivet skal.
- Krydda med i en nypa salt och Cayennpeppar.
- Kör till en smet och smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar. Klicka upp på tallrikar i fisken.
Strimlade morötter:
4st morötter
- Hyvla morötterna med osthyvel och strimla de hyvlade bitarna till smala längder.
- Blanda morötterna med flytande smör och flingsalt och fräs i stekpanna
Regnbågslax och Rödspätta
4st regnbågslax, filéer ( alt röding)
4st rödspätta, filéer
Gör så här
- Dela rödspätta filéerna i två så lika delar som möjligt.
- Dela regnbågslax filéerna i två så lika delar som möjligt utan att skära igenom skinnet. Skär försiktigt bort skinnet från en del i taget.
- Klä cocotteformar med bakplåtspapper och organisera fisken och peston däri. Droppa några droppar olivolja på fisken.
- Krydda med flingsalt och citronpeppar
- Fyll fisken med ca 1 msk ärtpesto
- Grädda 175 grader ca 15min
- Lyft upp smörpappret och för över fisken på ett varmt hålat bleck.
Servering:
Lägg upp en fiskduett en potatisgratäng och dragonsås på varm tallrik. Fördela morötterna över såsen.
Servera gärna på ett varmt avlångt fat