Introduktion:
Förrätt 2: Gazpacho med friterad Poori 6 Pers Garnering: 1/3 – 1/2 gurka Färsk timjan Soppa: 600g tomat 1 stjälkselleri 1 vitlöksklyfta 1/2 schalottenlök 1/2 – 1 AROF chilifrukt utan kärnor 2,5dl vatten 4msk jordgubbsvinäger 1 nypa salt ev. gurkrester/rens Poori (40-50st små) 6dl vetemjöl (300g) 1tsk salt 4msk olja 2dl vatten Frityrolja Klyv gurkan
Receptinfo:
RECEPT
Förrätt 2: Gazpacho med friterad Poori
6 Pers
Garnering:
1/3 – 1/2 gurka
Färsk timjan
Soppa:
600g tomat
1 stjälkselleri
1 vitlöksklyfta
1/2 schalottenlök
1/2 – 1 AROF chilifrukt utan kärnor
2,5dl vatten
4msk jordgubbsvinäger
1 nypa salt
ev. gurkrester/rens
Poori (40-50st små)
6dl vetemjöl (300g)
1tsk salt
4msk olja
2dl vatten
Frityrolja
Klyv gurkan och rensa ut kärnhuset. Spara renset till soppan.
Tärna gurkan så fint ni kan, gärna 3x3mm, och ställ undan i en bunke i kylen.
Lägg övriga ingredienser i en blender och kör den slät och len.
Smaka av sälta och syra. Passera soppan vid behov/önskemål.
Ställ sedan svalt tills servering.
Blanda mjöl och salt i en bunke. Ringla över oljan och rör samman till en smulig
massa. Fördela vattnet över massan och knåda samman till en fast deg. Bearbeta
degen i 10min.
Forma degen till en boll, pensla lite olja på och låt vila i en plastpåse i ca 30min.
Dela degen i ca 40 bitar och kavla sedan ut till jämnstora cirklar om ca 6-7cm. Det är
viktigt att inte göra detta allt för långt före fritering. Då riskerar degen att bli torr och
effekten försvinner vid fritering. OM den kavlas ut på förhand, täck ringarna med
plastfolie.
Använd en tjockbottnad stekpanna eller gryta och häll i ca 3cm frityrolja. Värm på
riktigt hett.
Förbered hushållspapper på ett fat så Poori bröden kan rinna av. Täck även över med
handduk under tiden friteringen fortsätter.
Lägg i 2–3 st Poori åt gången. De bör svälla upp inom ca 10 sekunder. Vänd sedan och
fritera ca 10s till på andra sidan.
Lägg hushållspapper mellan varje lav om man staplar Poori på varandra.
Servering:
Lägg en matsked gurktärningar i mitten på en djup tallrik. Häll försiktigt på ca 1dl
soppa och garnera med en timjankvist på gurkan. Lägg en tesked olivolja i soppan
som en sol kl.10 och en mini Poori kl.14 på tallrikskanten