Gratinerad pilgrimsmussla med syltad svamp, chili och vitlök

pilgrim

Introduktion:

Ingredienser: 6 pilgrimsmusslor50 g svamp2 tomater1röd chili2 vitlöksklyftorOlivoljaSockerSalt Sås1 schalottenlök1 näve hackad dragon1dl vittvin100g kallt smör i tärningarVitpepparSalt GarneringFinhackad gräslökMaldon salt Kuvertbröd (26 bullar)50g jäst1 l vatten, fingervarmtVetemjöl 2 lSalt 5 tskOlivolja 4 msk4 msk flytande honungGör så härSyltad svamp, chili och vitlökSätt ugnen på 125 grader.Dela svampen i ca 2cm långa och 1cm breda bitar och stek

Receptinfo:

Marmitträff:

Kategori:

Tagg:

Recept av:

RECEPT

Ingredienser:

6 pilgrimsmusslor

50 g svamp

2 tomater

1röd chili

2 vitlöksklyftor

Olivolja

Socker

Salt

 Sås

1 schalottenlök

1 näve hackad dragon

1dl vittvin

100g kallt smör i tärningar

Vitpeppar

Salt

 Garnering

Finhackad gräslök

Maldon salt

 Kuvertbröd (26 bullar)

50g jäst

1 l vatten, fingervarmt

Vetemjöl 2 l

Salt 5 tsk

Olivolja 4 msk

4 msk flytande honung

Gör så här

Syltad svamp, chili och vitlök

Sätt ugnen på 125 grader.

Dela svampen i ca 2cm långa och 1cm breda bitar och stek lätt i ca 1 min i olja, ställ åt sidan.

Skålla och flå tomaterna och kärna ur och dela sedan tomaterna i klyftor.

Kärna ur chilin och skiva i 2mm tunna skivor.

Skiva vitlökarna i 2mm tunna skivor.

Häll olja i en eldfastform , lägg i svampen, tomaterna, chilin och vitlöken och ringla över lite olja samt strö över salt och socker. Sätt in ugnen för syltning i ca 1h.

Sätt en annan ugn på 225 grader.

Pilgrimsmusslor

Lägg pilgrimsmusslorna i en sil över en bunke så att saften fångas upp där.

Sås

Bryn försiktig schalottenlöken i en klick smör i en kastrull så att den blir genomskinlig, tillsätt dragonen. Häll på vinet och reducera tills det blir marmelad, men var försiktigt så att det inte blir för varmt på slutet. Tillsätt saften från pilgrimsmusslorna om det blev ngn (inte säkert).

Vispa in det kalla smöret och smaka av med vitpeppar och salt. Håll såsen varm.

 Gratinering

Fördela svampen, tomaterna, chilin och vitlöken i musselskalen och placera pilgrimsmusslan på toppen. Gratinera i ugnen på 225 grader i 2-3m.

Servering

Placera skalet på tallriken, häll på lite av den varma såsen och garnera med finhackad gräslök och en gnutta maldonsalt.

 Kuvertbröd

Sätt ugnen på 210 grader

Smula ned jästen i en bunke och häll på lite fingervarmt vatten. Rör runt tills jästen har lösts upp.

Rör i olja, honung och salt. Tillsätt mjölet lite åt gången och häll på resten av vattnet. Rör tills du har en deg, du kan behöva tillsätta lite mer mjöl. Täck med en handduk och låt jäsa i 30m.

Häll ut degen på en mjölad yta och knåda i någon minut.

Forma kuvertbröd av degen.

Lägg dem på bakplåtspapper, snitta bröden försiktigt och grädda dem ca 10-15 tills de får fin färg och låt svalna på galler. 

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar