Introduktion:
Ingredienser: 6 pilgrimsmusslor50 g svamp2 tomater1röd chili2 vitlöksklyftorOlivoljaSockerSalt Sås1 schalottenlök1 näve hackad dragon1dl vittvin100g kallt smör i tärningarVitpepparSalt GarneringFinhackad gräslökMaldon salt Kuvertbröd (26 bullar)50g jäst1 l vatten, fingervarmtVetemjöl 2 lSalt 5 tskOlivolja 4 msk4 msk flytande honungGör så härSyltad svamp, chili och vitlökSätt ugnen på 125 grader.Dela svampen i ca 2cm långa och 1cm breda bitar och stek
Receptinfo:
RECEPT
Ingredienser:
6 pilgrimsmusslor
50 g svamp
2 tomater
1röd chili
2 vitlöksklyftor
Olivolja
Socker
Salt
Sås
1 schalottenlök
1 näve hackad dragon
1dl vittvin
100g kallt smör i tärningar
Vitpeppar
Salt
Garnering
Finhackad gräslök
Maldon salt
Kuvertbröd (26 bullar)
50g jäst
1 l vatten, fingervarmt
Vetemjöl 2 l
Salt 5 tsk
Olivolja 4 msk
4 msk flytande honung
Gör så här
Syltad svamp, chili och vitlök
Sätt ugnen på 125 grader.
Dela svampen i ca 2cm långa och 1cm breda bitar och stek lätt i ca 1 min i olja, ställ åt sidan.
Skålla och flå tomaterna och kärna ur och dela sedan tomaterna i klyftor.
Kärna ur chilin och skiva i 2mm tunna skivor.
Skiva vitlökarna i 2mm tunna skivor.
Häll olja i en eldfastform , lägg i svampen, tomaterna, chilin och vitlöken och ringla över lite olja samt strö över salt och socker. Sätt in ugnen för syltning i ca 1h.
Sätt en annan ugn på 225 grader.
Pilgrimsmusslor
Lägg pilgrimsmusslorna i en sil över en bunke så att saften fångas upp där.
Sås
Bryn försiktig schalottenlöken i en klick smör i en kastrull så att den blir genomskinlig, tillsätt dragonen. Häll på vinet och reducera tills det blir marmelad, men var försiktigt så att det inte blir för varmt på slutet. Tillsätt saften från pilgrimsmusslorna om det blev ngn (inte säkert).
Vispa in det kalla smöret och smaka av med vitpeppar och salt. Håll såsen varm.
Gratinering
Fördela svampen, tomaterna, chilin och vitlöken i musselskalen och placera pilgrimsmusslan på toppen. Gratinera i ugnen på 225 grader i 2-3m.
Servering
Placera skalet på tallriken, häll på lite av den varma såsen och garnera med finhackad gräslök och en gnutta maldonsalt.
Kuvertbröd
Sätt ugnen på 210 grader
Smula ned jästen i en bunke och häll på lite fingervarmt vatten. Rör runt tills jästen har lösts upp.
Rör i olja, honung och salt. Tillsätt mjölet lite åt gången och häll på resten av vattnet. Rör tills du har en deg, du kan behöva tillsätta lite mer mjöl. Täck med en handduk och låt jäsa i 30m.
Häll ut degen på en mjölad yta och knåda i någon minut.
Forma kuvertbröd av degen.
Lägg dem på bakplåtspapper, snitta bröden försiktigt och grädda dem ca 10-15 tills de får fin färg och låt svalna på galler.