Introduktion:
Ingredienser: Kräftsoppa Rapsolja Skal från kräfta 1 rejäl morot 1 bit rotselleri ½ fänkål 2 schalottenlök 2 vitlöksklyftor 3 msk tomtpuré 1 lagerblad 4 dl vitt vin (efter behag) 6 dl fiskfond (en buljongtärning och 2msk flytande fond) 4 msk konjak 2,5 dl vispgrädde 30 gr smör Vitpeppar, chilipulver Maizena redning (ljus) om konsistensen behöver
Receptinfo:
RECEPT
Ingredienser:
Kräftsoppa
Rapsolja
Skal från kräfta
1 rejäl morot
1 bit rotselleri
½ fänkål
2 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
3 msk tomtpuré
1 lagerblad
4 dl vitt vin (efter behag)
6 dl fiskfond (en buljongtärning och 2msk flytande fond)
4 msk konjak
2,5 dl vispgrädde
30 gr smör
Vitpeppar, chilipulver
Maizena redning (ljus) om konsistensen behöver lite hjälp
(tillsätt lite hummerfond, koka upp, om smaken och färgen kräver)
Äppelbo
3 äpple
Råsocker
Lite smör, till grytan
En skvätt konjak
Färsk dill och kvist till garnering
10-15 skalade kräftstjärtar
Rens från kräftorna läggs i soppan före servering
Gör så här:
1. Soppa: Tid och tålamod
Enkel match för goda Marmiter.
Smaka, smaka och smaka av.
Ett par råd dock;
– Ta till vara allt kött i de små liven
– Fräs rotfrukter och skal, sedan tomatpuré och därefter tillsätt vätska
– Reducera
– Kör stavmixer för lite skummig konsistens före upplägg
2. Äpple: Sött och gott
Skala och tärna äpple.
Fräs hastigt i gryta med lite smör, blanda i lite råsocker och en skvätt konjak.
Äpple ska ha tuggmotstånd kvar.
Låt svalna och tillsätt lagom med dillklipp.
3. Garnering och servering: Pricken över i
En liten hög med äpple i mitten av djup varm tallrik.
Två-tre kräftstjärtar i kors och en dillvippa på toppen.
Slå varma soppan runt, vid bordet.
Chili cheese, tillbehör 15st (3st/pers.)
175 gr riven ost (mozzarella och cheddar ostmix relativt neutral)
125 gr färskost
1st relativt stor jalapeno, finhackad (färsk)
Salt och svartpeppar
Vetemjöl
1 ägg, uppvispat
Panko
Rapsolja till fritering
Gör så här:
1. Ostbollar: Mums att doppa i soppan
Blanda osten och jalapeno, salta och peppra.
Smeten ska vara stum så man kan forma små bollar.
Rulla först i mjöl, sedan doppa i äggvisp, och sist i panko.
Fritera ca 2 minuter, lägg på papper för avrinning.
Relativt svårt att få dem jämna och runda, smaken är det viktiga.
Tror på två eller tre vida grytor för fritering, annars klumpar det sig lätt i oljan
Får svalna med bibehållen krisp.
Serveras i liten skål/fat bredvid soppan.
Äntligen matdags!