Krämig Palsternacksoppa med karamelliserade äpplen & smakrikt flarn samt egengjort örtgrissini

HG Bild Förrätt 20211004

Introduktion:

Skriv en kort inledning/introduktion till ditt recept, kanske är det ett av dina favoritrecept, eller kopplad till en händelse som du upplevde 10 år sedan?

Receptinfo:

Marmitträff:

Kategori:

Recept av:

RECEPT

Palsternacksoppa 10 personer.

Ingredienser:

Palsternacka 800 gram
Mjölig potatis 3 st.
Schwarzwalderskinka 10 st.
Gul lök 1 st.
Vitt vin 1,5 dl.
Grädde 3 dl.
Vatten 0,8 liter.
Äpple syrligt (Alice) 3 st.
Råsocker 1 msk.
Grönsaksbuljong 1-1,5 st.
Muskot.
Salt.
VitPeppar.

Grissini 15 st.

Ingredienser:

Vatten 3 dl. 37 °C
Vetemjöl 320 g.
Durumvetemjöl 150 g.
Olivolja 20 g.
Jäst 15 g.
Salt 15 g.
Fryst basilika efter smak

Fryst persilja efter smak
Ägg till pensling

Tillagning soppa

Skala och skär palsternacka i bitar. Lyft undan 2 nävar till senare, häll resten i en gryta. Skala och skär potatis i bitar och lägg i grytan. Fräs i lite olja och slå sedan på vin, vatten och tillsätt buljongtärningar.

Låt koka under lock i 15 min.

Skär de sparade palsternackorna i små tärningar ca 0,5 cm (Brunoise). Skär äpple i samma storlek. Fräs palsternackan 3 minuter i lite olja, tillsätt sedan äpplena och bryn dem i ca 2 minuter till, Strö över strösocker och låt det bli karamelliserat. Serveras ljumna som garnityr till soppan.

Sätt ugnen på 200 °C och ta sedan en plåt och klä med bakplåtspapper. Lägg skivor av Schwarzwalderskinkan med mellanrum på bakplåtspappret och sätt sedan plåten i ugnen i 10 minuter. Chipsen skall smulas över soppan.

Mixa soppan med en stavmixer, tillsätt grädde och smaka av med salt, peppar och eventuellt muskot.

Servera soppan med äpplefräset, Schwarzwaldersmulorna samt en grissini-pinne per portion.

Tillagning Grisini

Blanda ihop ingredienserna till en deg med hjälp av en bakmaskin. Degen ska blandas i 10–20 minuter så glutenet blir fullt utvecklat.

Låt degen vila 20 minuter.

Kavla ut cirka 0,5 cm, vik ihop till dubbel, skär 1 cm tjocka strimlor, dela på mitten och snurra dem. Pensla med ägg. Låt den Jäsa ca 20 minuter.

Grädda i 210 °C, ca 7–8 minuter.

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar