Introduktion:
Pastadeg 6 pers. 3 msk vatten, 1 ½ dl vetemjöl, 2 ½-3 dl durumvetemjöl, ½ tsk salt, 3 medelstora ägg. (viss justering av mängder kan behövas för att uppnå en lagom mjuk konsistens)För hand: Blanda de torra ingredienserna i en skål, häll ut det på ett plant underlag. Gör en grop i mitten och knäck
Receptinfo:
RECEPT
Pastadeg 6 pers.
3 msk vatten, 1 ½ dl vetemjöl, 2 ½-3 dl durumvetemjöl, ½ tsk salt, 3 medelstora ägg. (viss justering av mängder kan behövas för att uppnå en lagom mjuk konsistens)
För hand: Blanda de torra ingredienserna i en skål, häll ut det på ett plant underlag. Gör en grop i mitten och knäck äggen. Nyp ihop med fingrarna och tillsätt vattnet under tiden du knådar till en slät deg. Forma till en boll.
Låt degen vila i plastfolie i 30 min.
Skär sedan degen i skivor, och kavla ut den till tunna plattor. Mjöla varje platta lätt innan du ska skära/stansa till önskad storlek rundlar, se nedan.
Fyllning 6 pers.
400 g butternutpumpa, 3 vitlöksklyftor, 2 tsk rivet apelsinskal, 1 dl finriven parmesan, salt och svartpeppar.
Fyllning: ugn på 225 grader. Dela pumpan och gröp ur kärnorna. Skala med potatisskalare och skär köttet i tärningar ca 2×2 cm. Lägg dem på bakplåtspapper med lite olja och rosta dem i ca 20 minuter.
Skala och hacka vitlöken, fräs dem, lätt i olja. Ta ut pumpan när den är mjuk och låt svalna. Mixa pumpa och vitlök till en puré. Blanda i apelsinskal och parmesan, smaka av med salt och peppar.
Ta ut rundlar ur pastadegen, ca 6-7 cm i diameter. Lägg ca 1 tsk fyllning i mitten. Pensla kant på rundlar med lätt vispad ägg och lägg på en rundel ovanpå. Tryck ihop kanterna med gaffel. Låt dem vila i mjölad handduk medan du gör alla.
Sjud pastan i stor gryta med lättsaltat vatten i 5 minuter.
Till servering; 150 g smör, 1 stor kruka salviablad. Bryn smör i kastrull , lägg i salvian tills den är krispig. Ringla över pastan vid upplägg.
Kräftröra 6 pers.
200 g kräftskjärtar, ½ dl creme fraiche, 1 dl majo, 1 tsk dijonsenap, 2 tsk finrivet citronskal, 2 msk finskuren gräslök, 2 msk finhackad dill, salt och peppar samt en matsked konjak.
Hacka kräftskjärtar grovt och blanda samman alla ingredienser. Låt stå i kyl för ”mognad”.
Servering; 4 pastakuddar, en klick ljummen kräftröra, ringla salviasmöret över pastan.