Introduktion:
Skriv en kort inledning/introduktion till ditt recept, kanske är det ett av dina favoritrecept, eller kopplad till en händelse som du upplevde 10 år sedan?
Receptinfo:
RECEPT
Purjolökspaj (4 personer)
Pajdeg Ingredienser
5 dl vetemjöl 1 gul lök
125 g rumsvarmt smör 100 g bacon
1 ½ dl vatten 500 g purjolök
2 dl vispgrädde
1 påse mâchesallad 2 ägg salt/peppar
Så här gör du:
Häll mjölet i en bunke. Tillsätt smöret och hacka in det i mjölet samt tillsätt vattnet. Kavla ut pajdegen och kläd den i en smord pajform (ca 22 cm /diameter. Låt degen vila i kylskåp ca 10 minuter. Förgrädda i ugn 200 grader ca 10 minuter.
Skala och finhacka den gula löken. Skär bacon i fina strimlor och fräs den med löken i en kastrull. Putsa purjolöken och skär den i halvcentimetertjocka ringar. Skölj noga och lägg purjolöken i kastrullen med bacon och gul lök. Sväng alltsammans runt i smör ca 1 minut och lägg blandningen pajformen.
Rör ihop grädde och ägg, smaka av med salt/peppar, och häll över i pajformen.
Grädda pajen med innehåll i ugn 200 grader(ca 30 minuter), tills äggblandningen stelnat och degen fått en gyllenbrun färg.
Servera pajen varm, skuren i tårtbitar. Garnera med några mâchesalladsblad.