Introduktion:
Skriv en kort inledning/introduktion till ditt recept, kanske är det ett av dina favoritrecept, eller kopplad till en händelse som du upplevde 10 år sedan?
Receptinfo:
RECEPT
Personer: 6
Ingredienser:
Schnitzeln
1 rotselleri
1 litet knippe timjan
6 vitlöksklyftor
1 dl Vetemjöl
2 ägg
3 dl pancho eller surdegsbröd
150 gr Smör
1-1,5 citroner pressade
1 dl kapris
Rapsolja till stekning
SoP
Purén Liten Sallad
100 gr broccoli Savoykål
200-300 gr rotselleri Lite mangold eller fält sallad
400 gr mandelpotatis 1 rött äpple
1 dl grädde Rödbetsrester
50 gr smör 0,5 dl hasselnötter
5 dl Västerbottenost riven Lite god olivolja
Gör så här:
Schnitzel
S1. Värm ugnen 180° varmluft
S2. Skrubba rotsellerin noga, smörj den med smör, ringla över rapsolja och slå in
den med timjan och pressad vitlök i bakplåtspapper.
S3. Baka i ugn tills innertemperaturen är 91° Ca 1,5 -2 tim.
S4. Ta ut och skär ca 1 cm tjocka skivor och låt svalna. Skär längs ytterkanten så
att ”skalet” kommer bort.
S5. Krydda med salt och peppar. Vänd sedan i mjöl, sedan i vispat ägg och
slutligen i ströbrödet.
S6. Stek schnitzlarna i rapsolja tills de har fin färg på båda sidor. Tillsätt smör,
timjan och vitlök från ugnsbaket – ös ofta med smöret. Tillsätt citronjuicen
lite i sänder och smaka av samt kaprisen och mera smör om det behövs.
Purén
P1. Klipp eller skär av det yttersta gröna på broccolin och spara till garnering.
P2. Skala potatisen och kok den. Skär rotselleri i mindre bitar av det som blir över
på rotsellerin efter bakning och koka dem mjuka. Koka broccolin i separat
kastrull. Spara kokvattnet från selleri och broccoli till att späda purén med.
P3. Pressa potatisen. Mixa sellerin och broccolin slät. Blanda samman potatis,
broccoli, selleri med varm grädde, smör. Västerbottenost går i ”al a minute”.
Späd med kokvattnet från sellerin till lämplig konsistens. Smaka av med SoP.
Salladen
Torr rosta och hacka nötterna. Skär rödbetsresterna i stavar. Repa savoykål
och hacka äpplet med skalet på. Blanda ihop ingredienserna med lite gröna
salladsblad och god olivolja. Strössla nöthacket över salladen.
Servering
S1. Smällt lite extra smör med lite repade timjan blad och citronjuice i en kastrull
för att ringla över anrättningen. OBS! Ta bort vitlöken vid servering!!
S2. Lägg upp en klick puré och strö över lite broccoliknoppar. Lägg upp schnitzeln
och lägg på lite kapris, ringla citronsmör över och toppa med en vacker kvist
timjan. Avslutningsvis lägg upp lite av salladen snyggt på talltiken.