Introduktion:
Stekt kejsarhatt med hasselnötssmör,rårörda blåbär samt ”Bondens Granna ost”, Friterad jordärtskockschips4 portIngredienserRårörda Blåbär: 1dl frysta blåbär 1 msk strösocker1tsk balsamico cremeJordärtskocks chips : 5st jordärtskockor 5dl rapsolja1 krm saltHasselnötssmör : 1dl Hasselnötter, 100g rumstempererat smör,1 nypa saltStekt Kejsarhatt : 5st eller 250g kejsarhatt ( beroende stora eller små)Olja och smör till stekning1 nypa saltBondens ”Granna” ost : 4pers60g
Receptinfo:
RECEPT
Stekt kejsarhatt med hasselnötssmör,rårörda blåbär samt ”Bondens Granna ost”, Friterad jordärtskockschips
4 port
Ingredienser
Rårörda Blåbär:
1dl frysta blåbär
1 msk strösocker
1tsk balsamico creme
Jordärtskocks chips :
5st jordärtskockor
5dl rapsolja
1 krm salt
Hasselnötssmör :
1dl Hasselnötter,
100g rumstempererat smör,
1 nypa salt
Stekt Kejsarhatt :
5st eller 250g kejsarhatt ( beroende stora eller små)
Olja och smör till stekning
1 nypa salt
Bondens ”Granna” ost : 4pers
60g Bondens ”granna ost ”
Örtskott
Gör så här
Kejsarhatten:
Börja med att skilja hatten från foten, hatten ska vara så jämn som möjligt och 1st hatt per/person.
Skiva resterande av svampen
Stek hattarna för sig själv på båda sidor och till sist de resterande av den skivade svampen, lätt brun färg. tänk på att det ska vara varmt till anrättning
Rårörda blåbär:
Blanda blåbär och socker, låt stå till det löst sig och vätskats sig , häll upp i sil och låt rinna av i en skål, ta blåbärs vätskan och koka ihop med balsamico cremen, låt svalna och blanda ihop med de avrunna blåbären.
Jordärtskocks chips
Skala och skiva jordärtskockorna, gärna på mandolin. Fritera i olja 150c till gyllenbruna chips.
Salta och låt chipsen rinna av på papper.
Haselnötssmör:
Sätt ugnen på 175c. Mixa hasselnötterna fint i ca 45sek. Sprid ut nötterna på en plåt och rosta i ugnen 175c 5-10min, nötterna ska ha en mörkbrun färg, rör om ofta. Låt svalna. vispa ihop rumstempererat smör och nötter, 1 nypa salt. Stjälp upp i spritspåse med en trevlig mönstertyll. Lägg spritspåsen svalt, tänk på att de ska ha en behaglig konstisens till anrättningen så det går lätt att spritsa (eller så spritsa redan nu 3st små per person, sätt svalt till anrättning.
Osten:
Skiva osten grovt typ som flakes 3st per/person
Servering
Hasselnötssmör 3st toppar och rårörda blåbär 3st högar läggs varannan på tallriken med ost flakesen i hasselnötsmöret. Centrera den stekta skivade svampen i mitten på tallriken och toppa med hatten samt skotten, sprid ut jordärtskockschips på måfå.