Vietnamesiska vårrullar med vitlöksfrästa chiliräkor samt rostad sesammajonnäs och grillad lime.
Introduktion:
Vietnamesiska vårrullar med vitlöksfrästa chiliräkor samt rostad sesammajonnäs och grillad lime.6 personerBlötlägg rispappren ett i taget ljummet vatten och ta upp det efter ca 20 sekunder, när det är mjukt. Använd båda händerna och håll så att pappret inte klibbar ihop.Fukta rispappret under rinnande vatten, ett i taget i samband med rullandet.Vik nedre kanten över grönsakerna
Receptinfo:
RECEPT
Vietnamesiska vårrullar med vitlöksfrästa chiliräkor samt rostad sesammajonnäs och grillad lime.
6 personer
Blötlägg rispappren ett i taget ljummet vatten och ta upp det efter ca 20 sekunder, när det är mjukt. Använd båda händerna och håll så att pappret inte klibbar ihop.
Fukta rispappret under rinnande vatten, ett i taget i samband med rullandet.
Vik nedre kanten över grönsakerna och vik sedan in sidorna. Rulla ihop till en vårrulle. När dem är färdiga så läggs dem i ett bleck/form med bakplåtspapper samt ordentligt med plats på så att dem inte torkar.
Marinaden:
1 Färsk lime
1/3 spansk peppar (chili)
1 msk färsk, riven ingefära
1½ vitlöksklyfta (2/3 solovitlök)
2 msk mirin (sött japanskt matlagningsvin)
1 tsk sesamolja
2 msk vatten
1½ krm salt
Pressa saften ur limen. Dela, kärna ur och strimla chilin tunt. Skala och riv ingefäran samt vitlöken. Blanda samtliga ingredienser till marinaden.
Vårrullar: 6 p
½ morot
½ röd paprika
½ gurka
½ förpackning salladsärtor (à 150 g)
½ avokado
1/4 förpackning alfalfagroddar (à 130 g)
6 stycken salladsblad
6 rispapper
Skala moroten och kärna ur paprikan. Dela och kärna ur gurkan. Skär morot, paprika och gurka i ca 8 cm långa och tunna strimlor (viktigt att inte göra dem för långa). Strimla salladsärtorna. Lägg grönsakerna i marinaden.
Dela, kärna ur och gröp ur avokadoköttet med en sked. Skär i tunna skivor på längden.
Rostad sesammajonnäs: 8-10p
2 stycken äggulor
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1/3 tsk senap (Dijon)
2½ dl rapsolja
1-2 tsk sesamolja
3 msk rostade sesamfrön
- Vispa ihop äggulor, vinäger, salt och senap.
- Häll i oljan droppvis och fortsätt vispa tills all olja är nedvispad i majonnäsen.
- Blanda ner sesamoljan och rostade sesamfrön.
Vitlöksfrästa chiliräkor:
18 stycken Vannameiräkor (3 stycken per portion)
3 msk smör
2 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta (1/3 solovitlök)
1/3 färsk röd cilipeppar
1 tsk malen spiskummin
Färsk citronjuice
Salt
Tina räkorna.
Ta fram en stor stekpanna och sätt på den på spisen, när den blivit het så lägger man i oljan och smöret.
Fräs på vitlöken och chilin som är fin hackad.
Lägg i räkorna krydda med spiskummin och salt.
Fräs i ca 1 min rör om och häll sedan på den pressade citronjuicen (Detta görs när vårrullarna och majonnäsen är på tallriken,
DETTA ÄR SISTA MOMENTET)