Recension av april månads Marmitmeny 2024. Värd Anders Persson.

Detta var inte ett aprilskämt inledde en av marmitbröderna sin recension och gratulerade Anders till en lyckad debut.

 När våren denna dag klätt Helsingborg med både värme och sol träffas vårt sällskap för att avhålla månadsmöte. En vackrare vy än utsikten över Öresund med dess sjöfart i solnedgång kan vi inte få, detta är oslagbart. Med denna inramning tar vår värd Anders oss ut på en resa i Europa. Resan sker med en glidare Harley-Davidson. Med varma vindar i ansiktet styrs färden mot det sydliga Europa och genuina lokala krogar där värden hämtat sin inspiration till kvällens meny.

Vårt första stopp är i Spanien där vi bjuds in till att bereda nationalrätten Tapas, en bjudning där man äter många små rätter samtidigt. Detta hade Anders nappat på och när recepten läses förstår vi att nu skall det jobbas. Många moment innehöll tapasrätterna och resultatet blev underbart.

Tapas med grönsaksplättar, chili marinerade räkor och sardiner serverades på en tallrik som var en fröjd för både öga och gom. Utmaningen med förrätten var att tidskombinera tre rätter så att serveringen skulle bli perfekt. Här visar gänget på stor förmåga till kommunikation och samarbete.

De spanska smakerna förhöjdes med ett vågat grepp när värden till och med fick smugit in en touch av det asiatiska köket i form av Tamarisås. Detta höjde hela tapastallriken. En broder/portugalkännare gav till och med sardinerna högsta betyg efter att tveksamt läst på förpackningen.

Vinet till förrätten blev en Portugis, Casal Garcia Vinho Verde. Som vanligt gick åsikterna isär beträffande vinvalet. Alkoholfria alternativet Ein, zwei Zero hämtades i Tyskland med knarren på väg genom Europa.

Skrei på bädd av romescosås, knaperstekt chorizo och blomkålsmos.

En fantastisk rätt där fisken och framför allt fiskkocken fick högsta betyg. En fisk med en glansighet som man kunde spegla sig i och lameller som bara föll isär är högsta klass. Snygg presentation men omdömet var ändå att rätten blev för stor. Den vita fisken ovanpå en röd sås var vackert presenterad och för att inte tala om blomkålsslicen som växte upp likt små träd ur moset. Bra rätt som fick omdömet ”lite enklare”. Värden hade egentligen önskat mer hetta i romanescosåsen men vågade inte dra på. Den knaperstekta chorizon blev verkligen ”pricken över i:et”

Vinvalet ansågs excellent. Noble vines 667, Pinot noir.

Clafoutis

Inte kaka och inte pannkaka sa värden. Vad är det då? Jo, en fransk klassiker till alla gottegrisar. Kakan kan bakas med mandel och olika stenfrukter och idag utanför säsong fick vi tillsatt körsbär. Superlativen haglade över detta bakverk och jag nämner några exempel: bästa kakan, toppklass, körsbär/sanslöst. Ja vad mer kan sägas, knappast något. Toppbetyg. Men nu undrar förstås alla, var blev bittermandeloljan av?

Vinvalet Moscatel de Setubal ansågs vara bra till denna franska kaka.

Tack Anders för din debutmiddag