Recension av december månads Marmitmeny 2023.

Med kvalitets ”Rååvaror” kommer man långt!

Vid årets sista månadsmöte var det dags för en debutant i marmitköket. En påg från Råå som för säkerhets skull fångade två rutinerade vicevärdar till stöd. Ja nu var ”Rååligan” nästan samlad.

Med utsikt över ett mörkt Öresund och snötäckt mark dukades ett U-bord med juldekorationer för att påminna oss om stundande juletid. Värdens tankar med menyn siktade nog ändå mer på nyårsafton. Visst kan det vara så men renen får väl ändå ses som en julsymbol. Hoppas tomten klarar sig på sin julklappsresa.

Menyn inleddes med gratinerad pilgrimsmussla som serverades i snäcka på en bädd av syltad svamp, chili och vitlök. En fräsch och tilltalande rätt med tillhörande kuvertbröd. De matglada Marmiterna efterlyste dock mer smör att doppa brödet i. Vinvalet väckte viss diskussion men värden hade valt en mousserande italienare, Alta Langa som enligt utsago är snarlik champagne. Alkoholfritt alternativ från Rickard Juhlin fungerar alltid. Med smaker från det sydliga Europa beger vi oss gastronomiskt upp till nordligaste Skandinavien där vi möter renen.

 I huvudrätten Renfilé med rotselleri och glaserade päron möter vi det rustika viltköket. Köttet stektes snabbt i mycket het panna och fick därefter  vila. En tuff utmaning eftersom inte alla stekpannor ger samma stekyta eller värme. Här vill jag verkligen påpeka teamarbetets betydelse eftersom sky från kött skulle ingå i såsen. Denna tillreddes på buljong med kött och ben och reducerades hårt. En sås som strax innan höll på att gå förlorad men räddades av snabba gemensamma insatser. Med andra ord, teamet skall hålla samman för att bistå varandra i de olika momenten. Överraskningen i huvudrätten var ändå det glaserade päronet vars syrligsötma gav en klockren smaksensation. Jag vill nämna presentationen på tallrik där även selleri serverades i tre texturer, nämligen som puré, tärnad och friterad. Den omtalade såsen serverades ur snipa. Snyggt för man äter ju även med ögat som en marmitbroder avslutade sin feedback. Vinvalet var Langhe Nebbiolo vilket ansågs passa väl till rustik nordisk rätt. Det alkoholfria alternativet upplevde jag som alltför syrligt till rättens framstående smaker.

Crepes Citrus fick avrunda kvällens meny. I recensionerna framgår tydligt att man imponerades av insatsen att steka 25 crepes. Dessa var verkligen tunna och fina. Filé av grapefrukt prydde och gav färg åt rätten. Den sötsyrliga smaken återkom i desserten som en fin avrundning på vår meny. Åsikterna om efterrätt generellt är delade men det ingår i vår meny och värden väljer ett vin som passar därtill i dag var det Jurancon ett sött dessertvin med fruktiga smaker. Alkoholfritt alternativ var Nozeco peach.

Tallrikspresentationerna för alla rätter berömdes för de var utförligt beskrivna i recepten och serverades som ”lagom” storlek.

Vår värd sammanfattade sin meny med nöjdhet och hans tankar var att hitta nytt. Ett påpekande att ta till oss är att i tid förbereda värmarna över bordet där vi lägger upp varmrätten så minskar vi vissa stressmoment och serverar varmare mat.

Jag vill avsluta årets sista menysammanfattning med att återigen tacka våra gäster och marmitbröder för fina insatser i köket. Tack till Daniel för en bra debutmeny. Jag önskar alla en God Jul och Gott nytt Marmitår när vi möts igen i januari under ledning av Jerry och kanske delar av ”Rååligan”

För Marmiterna Carl-Olof Wramby