Recension av februari månads Marmitmeny 2024. Värd Henrik Fihn.

Vår ordförande hälsade såväl gäster som Marmiter välkomna till februarimötet.  Han informerade om att vid bedömning skall vi nu använda en tiogradig skala. Inledningsvis hade vi även en diskussion om värden skall handla alkoholfria dryckesalternativ. Tolkningen är att det ingår i värdens uppdrag. Tips skall tas fram av en grupp inom sällskapet.

Nu var det dags för månadens värd Henrik att presentera sin meny. Noteras bör att värden var klädd i för kvällen helt ny ”kockarock” med fin logga. I Marmitgänget gläds vi åt den föryngring som skett genom nya medlemmar de senaste åren. Det unga gardet har god kunskap och tillför ett nytänkande inom gastronomin, vilket även Henrik gjorde med sin skapade meny.

Smaksensationer från sjö och hav

 Vi inlededer med Lax * 2. Lättrökt laxtartar var huvudnumret i förrätten. Redan här kom det innovativa inslaget genom att gruppen fick lära sig att röka maten med ny teknik.  En spännande rätt skapad på två laxsorter och med tillbehören smörstekt kavring och smakrik dillmajonäs. En ”majo” som kryddats med rostad kummin gjorde succé.  En av marmitbröderna upplevde här det indiska köket. Det genomgående temat med syrlighet av bland annat äpple gav oss flera goda smakupplevelser. Rätten tog däremot lång tid att skapa vilket torde bero på mycket finhackande.

Vinet till förrätten var en Riesling, Ruppertsberger Imperial och över lag fick vinerna gott omdöme. Det alkoholfria var även det en Riesling, Ein, Zwei, Zero som passade väl till tartaren.

 Fortsatt tema med två fiskpresentationer, Röding*2

Återigen överraskar värden oss, nämligen med ett recept, där två olika röding kreationer ingår. Dels ugnsbakad röding, dels queneller gjorda på putset från rödingen. Dagens eloge till dig Henrik att vi tog vara på allt fiskkött.

 ” Inget svinn = dagens vinn”.

Rödingen serverades på en bädd av krämig rotselleripuré. Notera att nu kom sellerin igen så det fanns verkligen en ”grön” tråd genom menyn. Skummad vitvinssås och en citronkaprisolja med sting förgyllde rätten.
Överst låg en röding quenell och här vill författaren tacka sin mentor för lektionen: hur man skapar en quenell. Det är som en gäst uttryckte sig om Marmiterna, ”ett gott gäng med kärlek till mat och dryck” och när vi dessutom kan få in undervisningsmoment är det fulländat.

Vinet var av druvan Sauvignon Blanc, Stoneleigh Wild Valley. Ett välbalanserat vin med mycket smak som passade väl till rätten. Alkoholfria alternativet Hardys Zero fick bra betyg.

”En vanlig panacotta”

Desserten en vanlig Panacotta sade någon efter att endast läst receptet men ack vad vi bedrog oss. Nu återkommer temat äpplen och syrligheten får vi från  från lemon curd. Rätten kröntes med ett havresmul. Detta var en perfekt avslutning på en fantastisk måltid.

Dessertvin Moscato d´asti samt Jus de pommes.

Kvällens värd fick många bra omdömen vid bordet. Några hade synpunkter på receptens layout men när jag idag läser helheten fungerar det bra. Vinerna bedömdes positivt och som vanligt hade vi en riktigt bra kväll innan vi tog oss hem i snömodden.

För Marmiterna Carl-Olof Wramby