När våren går mot sommar bjuder Fredrik på en färgsprakande meny

 Vid det Sista ordinarie mötet för terminen träffades 24 förväntansfulla och matlagnings sugna herrar. Som vanligt deltog flera gäster som uppenbarligen gläntar på dörren som leder till Marmiternas kärntrupp.

Denna vår har värdskapet vid marmitsällskapets möten varit tillägnat våra s.k. rookies. Vi har under vårens möten både överraskats och fått mången lärdom genom våra fantastiska nya medlemmar. Innovationer och nytänkandet har präglat flera menyer. Den tanken hade även Fredrik som med i grunden en traditionell meny smög in finesser i recepten.

Vi får även via recepten möjligheten att träna på ”köksfranskan”. Jag säger bara Creme Ninon, Majsveloute, confiterade, brunoise och fondant. Vårt sällskap har ju drivkraften att njuta av det culinariska köket men även att tillföra kunskap om det samma. Nåja nog om detta och nu till menyn som inleddes med just Creme Ninon. Denna klassiker serverades som en lyxig specialitet av mästaren Tore Wretman på Operakällaren. När Fredrik nu sätter (”tänderna i ”) tar sig an denna Creme läser vi Mascarponeost i receptet. Denna ost återkommer i desserten så här anar vi en röd tråd. Osten med sin fyllighet ger även en sötma som förstärker ärtornas smak. Eftersom det dukades med salt tillät vi oss att prova rätten med högre sälta vilket ytterligare förstärkte smakerna. Som en finess från de stora köken monterades och serverades soppan vid bordet. Ett trevligt och lyxigt inslag.

Vinval Salasar Crémant de Limoux brut monterades i rätten samt serverades i glas.
 Detsamma gällde för alkoholfritt Blanc de Blanc, Richard Juhlin.

Kycklingens återtåg

En av sällskapets medlemmar hyllade i sin recension  kycklingens återkomst. Denna råvara har under långtid lyst med sin frånvaro. Majskyckling från Bjäre är ekologisk  som levt med fri rörelse yta och har  uppfötts på majs. Kockarna som tog sig an uppgiften att bereda kycklingen gjorde en fantastisk insats. Försteka för knaprighet, rätt temperatur och att få vila gav ett fantastiskt gott resultat. Kycklingen smälte i munnen. Andra finesser var givetvis majsvelouté och minsann där kom ännu en röd tråd. Confitterade morötter förgyllde både med smak och färg.  Färgkavalkaden på tallriken med gul velouté, orange morötter den gröna sockerärtan ger oss årstidernas glans men i tanken påminns vi om stundande sommar. Kvällens ”clou” var nog diskussionen om huruvida en potatis är just  en potatis oavsett beredning.

Vinval:  Leth Grüner Veltiner.
Alkoholfritt: Oddbird Spumante

Dessert

Desserten Tiramisù toppad med röda jordgubbar och gröna späda basilikablad gjorde paletten total. Det kan man även säga om måltidens helhet när vi nu avslutade med en stadig, somrig sober dessert.

En sober somrig meny med goda smaker och färgmässigt en fröjd för ögat var de sammanfattande omdömena. Ett annat var ” pricken över I”.

Samtliga vin val fick höga betyg och även här hade värden lagt ner stort arbete. En eloge till Fredrik för att skapa 0,0 %  alternativ i såväl matberedning som alkoholfria dryckesval. Detta berömdes vid bordet.

Vinval: Moscato d’ Asti 
Alkoholfritt: Jus de Pommes

Kvällens värd som nu ej mer är rookie var ärlig och uttryckte det vi alla känt inför första måltiden i sällskapet: jobbigt, stressigt, prestation men oerhört trevligt. Slutorden från värden: JÄTTENÖJD:

Nu ser vi fram emot en stämningsfull dammiddag.

Tack till Fredrik med vicevärd Peter.

För Marmiterna Carl-Olof Wramby