När höstmörkret kommer…..

Denna mörka novemberkväll när marmitsällskapet åter samlades på Parapeten kunde vi känna en spänd förväntan när menyerna delades ut. Några av oss kanske satt och drömde om vinterresor till varmare paradis som till exempel något asiatiskt resmål. Detta blev meny mässigt en sann historia för värden tog oss men sin skapelse delvis till Asien.

Märkligt nog var inte recept korten välblandade ty när grupp ansvariga utsågs fanns det vare sig ettor eller tvåor. En dag som denna när gästlistan är välfylld är det viktigt att vi Marmiter träder fram och tar de ledande positionerna. Nu ordnade det sig och ”ettorna” gjorde som vanligt ett fantastiskt jobb och det som prisades i feedbacken var den goda sammanhållningen och teamarbetet.

Att menyn var genomarbetad och provlagad många gånger förstod vi men vår maestro för dagen överraskade och presenterade ett tillskott i menyn som hade skapats under inhandlingen av varorna, nämligen Bella Verde med styrka och sot som pryddes av puffat ris. Detta tillskott finns inte i våra recept som för övrigt var detaljerade och pedagogiskt uppbyggda.

Vietnamesiska vårrullar med vitlöks frästa chiliräkor, sesammajonnäs och grillad lime

Till förrätt bjöds vi på vietnamesiska vårrullar med vitlöks frästa chiliräkor, sesammajonnäs och grillad lime. Denna spännande Asien inspirerade rätt diskuterades livligt av ”marmitbröderna” beträffande styrka och hetta. Omdömen som magisk, väl avvägt, saknar hetta visar på att vi alla har olika tycke och smak. Sammanfattning av detta är ändå en välsmakade fräsch rätt med en vacker tallrikspresentation. Vinet som bjöds var Yoko vilket är en Riesling som av många framhävdes som väl passande till asiatiska rätter.

Blomsterklädd anka med rotselleripuré samt blåbärssås

Huvudrätten var blomsterklädd anka med rotselleripuré samt blåbärssås.  Tillbehöret Pak choy höll oss kvar i Asien men den ljuvliga blåbärssåsen och blomsterprydnaden tog oss tillbaka till svensk sommar med blommande ängar. Såsen förtjänar enligt mitt förmenande ett eget omdöme där såsmästarna nådde toppklass. Diskussioner om salt och peppar fortsatte även i denna rätts utvärdering och då torde det enklaste vara att som någon marmit hävdar: duka med detta så blir belåtenheten stor. Vinet Lenz Moser från Österrike hyllades såväl smakrikt som prisvärt.

Cheesecakespannacotta med blodapelsinlock, crumble och fänkålsgrädde

Med efterrätten cheesecakespannacotta lämnar vi Asien och kommer till italienska Alperna med en touch av USA och troligen fler länder. Denna mångfald framträder tydligt i dessertens smaker. Omdömen som formidabel, genuin smakupplevelse och bästa panacottan ger en hint om att här samlas det poäng. Att våga blanda in det gröna temat med fänkål och dill i en dessert tyder på stor skicklighet. Den vackra blodapelsinspegeln och torkad apelsin som dekoration gav en njutning även för ögat.

Med dessertvinets hjälp tog oss vår guide åter till Asien med det plommonsmakande Takasago från Japan, så nu var cirkeln sluten.

Sammanfattning av denna meny är att temat lyfter kvällen med nya roliga smaker och idéer. Med denna välkomponerade meny tackar vi vår ciceron och hans medhjälpare. Det framfördes även en eloge och ett tack till våra eminenta gäster för gott arbete och bidrag till god stämning.

Tack Johan.   

 För Marmiterna Carl-Olof Wramby