Majskycklingbröst med confiterade morötter, majsvelouté, sockerärter och potatisfondant.
Introduktion:
Värd: Fredrik PetersénMajskycklingbröst med confiterade morötter, majsvelouté, sockerärter och potatisfondant. 6 portioner Majsvelouté:2 msk olivolja4 msk smör1 schalottenlök, skivad3 vitlöksklyftor, skivade160 g majskorn, avrunna2 dl torrt vitt vin2 dl kycklingbuljong1,5 dl vispgrädde1,5 dl standardmjölk½ - 1 msk citronsaftSaltFräs schalottenlöken och vitlöken i olivoljan och hälften av smöret på hög värme i 1 minut. Tillsätt resten av
Receptinfo:
RECEPT
Värd: Fredrik Petersén
Majskycklingbröst med confiterade morötter, majsvelouté, sockerärter och potatisfondant.
6 portioner
Majsvelouté:
2 msk olivolja
4 msk smör
1 schalottenlök, skivad
3 vitlöksklyftor, skivade
160 g majskorn, avrunna
2 dl torrt vitt vin
2 dl kycklingbuljong
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl standardmjölk
½ – 1 msk citronsaft
Salt
- Fräs schalottenlöken och vitlöken i olivoljan och hälften av smöret på hög värme i 1 minut. Tillsätt resten av smöret och de avrunna majskornen, låt gå tills majskornen är lätt karamelliserade.
- Tillsätt vinet och reducera helt, tillsätt sedan kycklingbuljongen och reducera till hälften. Tillsätt vispgrädde och mjölk och låt koka upp. Mixa slätt och sila av.
- Smaka av med salt och citronsaft. Skumma upp med stavmixer precis innan servering, var sparsam på tallriken och servera resten à part.
Potatisfondant:
12 fasta potatisar
6 kvistar färsk timjan
Smör och rapsolja, till stekning
6 dl hönsbuljong, eller mer om det behövs
Salt och peppar efter smak
Ärtskott till garnering
- Skala och skär potatisarna till lika stora cylindrar, lägg i kallt vatten i ca 5 minuter. Ta upp, låt rinna av och torka dem noga.
- Hetta upp olja på hög värme i en panna och lägg i potatisarna stående på högkant. Sänk värmen och låt gå i 5-6 minuter eller tills de har fått fin färg och krispig yta. Salta och peppra under tiden. Obs! Rör dem inte för tidigt!
- Vänd potatisarna, torka ur oljan och lägg en stor klick smör i pannan. Lägg i några kvistar timjan och låt smöret och kvistarna flyta runt lite bland potatisen, ös under tiden. Salta och peppra medan även denna sida får fin färg.
- Tillsätt hönsbuljongen när smöret blivit gyllenbrunt och sätt pannan i ugnen på 220 grader i ca 30 minuter. Låt potatisen svalna lite innan servering.
Kyckling:
1 kg majskycklingbröstfiléer
Olivolja och smör, till stekning
Salt och svartpeppar från kvarn
- Värm upp ugnen till 100 grader varmluft. Krydda båda sidor med salt och nymald svartpeppar.
- Stek skinnsidan i olja på hög värme, ca 3 minuter, tills skinnet är krispigt. Vänd filéerna, tillsätt smöret och ös brösten i 2 minuter.
- Lägg på bleck och kör i ugn tills innertemperaturen är 65 grader. Plocka ut efterhand filéerna blir klara, låt vila så att de sätter sig.
Confiterade morötter:
2 stora morötter brunoise (5x5mm)
½ dl olivolja
½ – 1 dl pressad apelsinsaft
2 tsk apelsinzest
1 liten näve färsk dragon, hackad
Salt
- Värm upp olivolja på hög värme och tillsätt morötterna. Kör i 3 minuter, tillsätt därefter apelsinsaft och zest. Reducera tills morötterna är al dente, smaka av med salt och dragon. Morötterna ska ha en tydlig smak av apelsin och dragon.
Sockerärter:
150 g sockerärter
5 dl vatten
1 tsk salt
- Skölj baljorna i kallt vatten, skär bort det lilla fästet vid ena änden. Låt rinna av.
Koka upp vatten och salt i en kastrull, häll det heta vattnet över ärtbaljorna och låt ligga ett par minuter precis innan servering. Räkna med 5-6 sockerärter per portion.