Introduktion:
Värd: Walle HolmbergRenkalvfilé med Kantareller och AkvavitsåsRecept 6 pers:750 gr RenkalvfiléSalt, svartpeppar och smörLingonKantareller600 gr kantareller1 gul lök, 1- morot, 50 gr haricotsverts2 msk smör,salt och svartpepparAkvavitsåsen3 dl vispgrädde1 dl rött vin4 msk viltfond( flaska)10 krossade enbär2 lagerblad2 scharlottenlökar2 msk smör1 msk vetemjöl1 krm svartpeppar2 msk akvavitLyonnaisepotatis1kg skalade Potatis2 rödlökar3 msk smör,2 msk socker1/2 dl
Receptinfo:
RECEPT
Värd: Walle Holmberg
Renkalvfilé med Kantareller och Akvavitsås
Recept 6 pers:
750 gr Renkalvfilé
Salt, svartpeppar och smör
Lingon
Kantareller
600 gr kantareller
1 gul lök, 1- morot, 50 gr haricotsverts
2 msk smör,salt och svartpeppar
Akvavitsåsen
3 dl vispgrädde
1 dl rött vin
4 msk viltfond( flaska)
10 krossade enbär
2 lagerblad
2 scharlottenlökar
2 msk smör
1 msk vetemjöl
1 krm svartpeppar
2 msk akvavit
Lyonnaisepotatis
1kg skalade Potatis
2 rödlökar
3 msk smör,2 msk socker
1/2 dl rödvinsvinäger
Salt och svartpeppar
Såsen
Koka upp grädde, vin och viltfonden med de krossade enbären och
lagerbladen. Sänk värmen och låt dra 15-20 min.
Finhacka scharlottenlöken. Fräs den utan att den tar färg. Pudra
över mjölet, rör runt. Sila över såsen och smaka av med
svartpeppar och akvavit. (Om såsen blir för tjock eller stark späd
med lite vatten).
Skär kantarellerna i bitar och vätska ur dessa samt
fräs kantarellerna i smöret.
Finhacka löken, tärna moroten. Koka upp vatten och lägg i Haricotsvertsen ca 1-2 min.
Tag sedan upp dessa o skär i bitar.
Tillsätt lökhacket i de frästa kantarellerna, fräs en stund och tillsätt
sedan morotshacket som också fräses en stund. Rör ner
Haricotsvertsen. Smaka av med salt och svartpeppar.
Renkalvfilén
Salta och peppra filén. Bryn renfilén runt om.
Efterstek i ugnen 125 gr till innertempen når 58 gr. Låt vila.
Lyonnaisepotatisen
Dela potatisen på längden samt skiva
därefter 1/2 cms skivor. Stek potatisen gyllengul o mjuk i smöret.
Klyfta löken, fräs löken i smöret i en gryta. Tillsätt sockret och
vinäger. Vänd runt och koka försiktigt i ett par minuter.
Häll löken över de stekta potatis skivorna och blanda runt.
Smaka av med salt o svartpeppar.
Servering. Gör en såsspegel, lägg på de skivade
filéerna, komplettera med kantarell-hacket och Lyonnaisepotatisen.
Strösla över Iingonen.
Lägg upp på VARMA TALLRIKAR!