Introduktion:
Friterade räkor med avokado och basilikamajonnäs.Ingredienser 4 portRäktallrik: 3 mogna tomater, 2 msk olivolja, 1 vitlöksklyfta, 2 mogna avokador, 16 jätteräkor, solros- eller rapsolja för fritering, 0,5 dl söt chilisås, 150 g mjuk grönkål eller liknande, 2 msk olja, 1 tsk citron-cest, citronklyftor, salt och svartpepparFrityrsmet: 2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 2 dl Vichy-vatten
Receptinfo:
RECEPT
Friterade räkor med avokado och basilikamajonnäs.
Ingredienser 4 port
Räktallrik:
3 mogna tomater, 2 msk olivolja, 1 vitlöksklyfta, 2 mogna avokador, 16 jätteräkor, solros- eller rapsolja för fritering, 0,5 dl söt chilisås, 150 g mjuk grönkål eller liknande, 2 msk olja, 1 tsk citron-cest, citronklyftor, salt och svartpeppar
Frityrsmet:
2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 2 dl Vichy-vatten eller öl, 1 tsk salt, 0,5 tsk svartpeppar
Basilikamajonnäs:
1 ägggula, 2 tsk senap, 2 dl rapsolja, 0,5 tsk salt, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 kruka basilika
Gör så här
1. Skala räkorna, men lämna kvar skalet ytterst på stjärtspetsen. Torka av med hushållspapper.
2. Skålla, skala och tärna tomaterna och blanda med krossad vitlök och olivolja, krydda med SoP
3. Gröp ur och skiva avokadorna.
4. Hacka grönkålen med en kniv eller riv i små bitar, men lämna den hårda mittdelen. Massera med
lite olivolja och citroncest,
Basilikamajonnäs:
1. Knäck ett rumstempererat ägg i en hög, smal skål och lägg i gulan. Mät upp senap, salt och vinäger
och häll i.
2. Sätt stavmixern i botten av skålen och häll rumstempererad olja sakta ovanpå. Starta stavmixern i
botten av skålen och lyft långsamt uppåt.
3. Ha i bladen från basilikan. Mixa tills majonnäsen blir jämnt grön.
Fritering räkor:
1. Mät upp ingredienserna till frityrsmeten i en skål och blanda till en slät blandning. Inte för lös!
2. Värm oljan i en liten gryta till cirka 180 grader (använd en stektermometer eller testa
temperaturen med en brödbit: oljan är tillräckligt varm när brödbiten får färg på cirka en minut.)
3. Doppa räkorna i smeten (håll i stjärten) och lägg ner i oljan. Fritera tills ytan får färg. Ta upp
räkorna ur oljan med en hålslev och lägg på hushållspapper för att rinna av. Krydda med salt.
Lägg den hackade grönkålen, tomattärningar och avokadoskivor i grupper på fyra tallrikar. Placera de friterade räkorna runt om grönsakerna och servera med basilikamajonnäs och söt chilisås i ”droppar” på tallrikarna, garnera med citronklyfta