Introduktion:
Värd: Pelle Berg Halstrad hälleflundra med skirat smör,ärtpuré, pepparrot & delikatesspotatis (4 port)600 gr hälleflundrafilé (skinn och benfri)Smör4 msk färskriven pepparrot12-16 gröna sparrisKokt potatisÄrtpuré2 dl vatten½ hönsbuljongtärning300 gr frysta gröna ärtor1 msk smör2 msk hackad persiljasalt & pepparGör så här: HälleflundraSätt ugnen på 150 graderDela fisken i portionsbitar ca 150 gr/st och krydda med salt. Låt stå
Receptinfo:
RECEPT
Värd: Pelle Berg
Halstrad hälleflundra med skirat smör,
ärtpuré, pepparrot & delikatesspotatis (4 port)
600 gr hälleflundrafilé (skinn och benfri)
Smör
4 msk färskriven pepparrot
12-16 gröna sparris
Kokt potatis
Ärtpuré
2 dl vatten
½ hönsbuljongtärning
300 gr frysta gröna ärtor
1 msk smör
2 msk hackad persilja
salt & peppar
Gör så här:
Hälleflundra
- Sätt ugnen på 150 grader
- Dela fisken i portionsbitar ca 150 gr/st och krydda med salt. Låt stå en liten stund.
- Halstra fisken hastigt på båda sidor i en mycket het panna med lite smör. Flytta över i en ugnssäker form och stek färdigt mitt i ugnen tills innertemperaturen når 52 grader, ca 10 minuter.
Ärtpuré:
- Koka upp vatten tillsammans med buljongtärningen.
- Lägg i det frysta ärtorna och låt koka i 3 minuter.
- Häll av kokvattnet men spara 1 dl.
- Kör ärtorna och det sparade kokvattnet, en klick smör och hackad persilja till en puré med en mixerstav.
- Smaka av med salt & peppar.
Delikatesspotatis:
Koka delikatesspotatisen
Sparris:
Jämna till stjälkarna så alla blir ungefär lika långa.
Koka ”al dente” i lättsaltat vatten (ca 2 minuter).
Skirat smör:
Skira 150-200 gr smör, gärna lite åt det ”brynta”
Servering:
Börja med sparrisen och lägg sedan fisken ovanpå.
En snygg klick ärtpuré vid sidan samt några potatis.
Häll över det brynta smöret.
Pynta med lite riven pepparrot och eventuellt lite ärtskott.