Halstrade pilgrimsmusslor med brynt sandefjordsås, yuzu syrad gurka och jordärtskockschips

Bosse förrätt 2025

Introduktion:

Värd: Bo JönssonHalstrade pilgrimsmusslor med brynt sandefjordsås, yuzu syrad gurkaoch jordärtskockschipsIngredienser 4 portJordärtkockschips:1-2 jordärtskockor (beroende på storlek)Olivolja, saltSandfjordsås:75 g smör1dl creme fraiche1dl vispgrädde1msk gräslök, finskuren, några droppar limesaftYuzusyrad gurka½ gurka, yuzujuicePilgrimsmusslor4-6 pilgrimsmusslorsalt, pepparsmörDekoreringRom, dill, timjan.Gör så härJordärtkockschips:Sätt ugn på 180 grader varmluft. Tvätta jordärtskockorna noga, hyvla mm-tunna skivor med mandolin.Vänd skivorna i olivolja, salta, bred

Receptinfo:

Marmitträff:

Kategori:

Tagg:

Recept av:

RECEPT

Värd: Bo Jönsson

Halstrade pilgrimsmusslor med brynt sandefjordsås, yuzu syrad gurka
och jordärtskockschips

Ingredienser 4 port

Jordärtkockschips:
1-2 jordärtskockor (beroende på storlek)
Olivolja, salt

Sandfjordsås:
75 g smör
1dl creme fraiche
1dl vispgrädde
1msk gräslök, finskuren, några droppar limesaft

Yuzusyrad gurka
½ gurka, yuzujuice

Pilgrimsmusslor
4-6 pilgrimsmusslor
salt, peppar
smör

Dekorering
Rom, dill, timjan.

Gör så här

Jordärtkockschips:
Sätt ugn på 180 grader varmluft. Tvätta jordärtskockorna noga, hyvla mm-tunna skivor med
mandolin.
Vänd skivorna i olivolja, salta, bred ut tunt (1 lager) på plåt med bakpapper och baka i ugn 15-20
minuter till chipsen är gulbruna, kolla och vänd några gånger. Får ej bli brända.

Sandefjordsås:
Blanda ihop grädde och creme fraiche, värm (koka ej) i kastrull. Värm smöret under ständig
vispning i annan kastrull tills det är gyllengult och fått knäckig doft. Häll i gräddblandningen i
smöret, smaka av med limesaft. Blanda i gräslöken innan servering.

Yuzu syrad gurka:
Dela gurkan på tvären i 2 halvor, hyvla dessa på längden med hjälp an mandolin, drygt mm tjocka
skivor. Droppa över några droppar juice, rulla ihop till ring och håll ihop med tandpetare.
Pilgrimsmusslor:
Dela musslorna i två halvor, stek i smör snabbt (knapp minut på var sida) precis innan servering.

Servering:
Lägg en spegel av sås, sedan de nystekta musslorna i såsen, lägg en liten klick rom på musslorna,
gurkan sidan om musslorna, strö över dill och några timjanblad, lägg chipsen sidan om såsen.

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar